Αρχική / ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ / ΠΕΡΠΑΤΩ στη Θεσσαλονίκη: Βόλτα στο ιστορικό κέντρο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

02/10/202112:34

ΠΕΡΠΑΤΩ στη Θεσσαλονίκη: Βόλτα στο ιστορικό κέντρο

Κάθε επισκέπτης σε μια και μία μόνο βόλτα του «βουτάει» στην πολύχρονη ιστορία της πόλης και «μεθάει» με τις εικόνες της.

ΠΕΡΠΑΤΩ στη Θεσσαλονίκη: Βόλτα στο ιστορικό κέντρο

Γράφει ThessNews-DESK

Η Θεσσαλονίκη έχει κάτι το μαγικό. Μπορείς να την περπατήσεις και να την «απολαύσεις» μέσα σε μια μέρα. Χωρίς λεωφορεία, αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα. Με ένα ποδήλατο, ένα σκούτερ, ακόμα και με τα πόδια. Γιατί το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι μια πανδαισία από μόνο του.

 

Το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης εκτείνεται από τον Λευκό Πύργο μέχρι τα Δικαστήρια και από την παραλία μέχρι την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Κάθε επισκέπτης μέσα σε μια του βόλτα «βουτάει» στην πολύχρονη ιστορία της πόλης, μπορεί να «μεθύσει» με τις εικόνες της και να «σαγηνευτεί» από την ομορφιά της.

Από τη βόλτα δεν μπορεί να λείπει ένα διάλειμμα για καφέ με θέα τη θάλασσα ή στους μοντέρνους πεζόδρομους. Όμως σίγουρα το φινάλε επιβάλλει μια εμπειρία μοναδική.
Γαστριμα(ρ)γική. Το φαγητό στη Θεσσαλονίκη είναι τέχνη. Από το σέρβις μέχρι τα σωστά υλικά, όλα συνθέτουν το πιο άρτιο παζλ για κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ
Να πιεις καφέ το πρωί στην Αριστοτέλους, αφού έχεις περπατήσει στην Αρχαία Αγορά. Λίγα βήματα από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και πάνω από την Εγνατία. Τη νύχτα μετατρέπεται σε υπαίθριο στέκι της νεολαίας.

 

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
Ο άξονας της Αριστοτέλους με τη μοναδική του θέα, είτε από ψηλά προς χαμηλά είτε από τη θάλασσα προς τα Κάστρα, έχει «όλο το πακέτο». Εφαπτόμενους εμπορικούς δρόμους (Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως), παραδοσιακή αγορά (Μοδιάνο), επιλογές για ένα γρήγορο ρόφημα και σνακ. Ό,τι και να χρειαστείς, στον άξονα της Αριστοτέλους θα το βρεις.

 

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΩΝΟΣ
Λίγο κάτω από την Εγνατία βρίσκεις την πλατεία Άθωνος, μια μικρή πλατεία με ένα μικρό σιντριβάνι και λίγα παγκάκια. Η είσοδος για την κεντρική αγορά και τις ταβέρνες που θυμίζουν τα πρώτα νεανικά νυχτοπερπατήματα μετά οινοποσίας. Οι «κράχτες» στις εισόδους των μαγαζιών λειτουργούν ως «σειρήνες» για να γευτείς τις ομορφιές τους. Το βραδάκι τα περισσότερα εξ αυτών συνοδεύουν το φαγητό με ζωντανή ελληνική λαϊκή μουσική.

 

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
Από τα πιο χαρακτηριστικά έργα των τελευταίων χρόνων στη Θεσσαλονίκη που άλλαξαν τη μορφή του ιστορικού κέντρου. Ένας πολύβουος δρόμος κυκλοφορίας έγινε πεζόδρομος, δημιουργώντας ένα πανέμορφο στέκι για μικρούς και μεγάλους. Τα καφέ και τα εστιατόρια στα δύο στενά, Γ. Σταύρου και Αγ. Θεοδώρας, ενώ κατά μήκος του πεζόδρομου κρατήθηκε ο εμπορικός χαρακτήρας των καταστημάτων. Η δεύτερη φάση της πεζοδρόμησης από την Τσιμισκή μέχρι την παραλία θα ολοκληρώσει ένα άκρως πετυχημένο «πείραμα».

 

ΛΟΥΛΟΥΔΑΔΙΚΑ
Μέσα στην αγορά της πόλης ξεπροβάλλει μια γειτονιά γεμάτη ιστορία. Τα Λουλουδάδικα. Ή αλλιώς Γιαχουντί Χαμάμ. Ή πεζόδρομος της Κομνηνών. Πολλές ονομασίες, μια μοναδική γωνιά για καφεδάκι, πρωινό ή και ποτό «after».

 

 

ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ
Και η ζωή στην Αγίου Μηνά άλλαξε τα τελευταία χρόνια μετά την ανάπλασή της. Από την αρχή της στη συμβολή με την οδό Βενιζέλου μέχρι την Πλατεία Εμπορίου, ένας πεζόδρομος ιδανικός για ένα διάλειμμα από τη δουλειά, τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες. Για μία με δύο ώρες μπορείς να αφεθείς κάτω από τον τεράστιο ανεμιστήρα και να πατήσεις το «pause» στο τηλεκοντρόλ της ζωής. Αξίζει…

 

 

ΛΑΔΑΔΙΚΑ
Λίγα μέτρα πιο κάτω από την Πλατεία Εμπορίου ξεκινούν τα Λαδάδικα. Η Τσιμισκή δίνει… το χέρι της στην Κατούνη και η βόλτα στο λιθόστρωτο δρομάκι σε βάζει σε μεγάλα διλήμματα. Οι επιλογές πάρα πολλές και η συμβουλή μία. Πρώτα κάνουμε τον γύρο όλων των Λαδάδικων και μετά επιλέγουμε πού θα κάτσουμε. Καφές, ρακόμελα, φαγητό, ροκ μπυραρίες, έντεχνες νύχτες, σουβλάκι στο χέρι. Όλες οι επιλογές βρίσκονται εκεί να τις εμπιστευτείς.

 

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ
Ένα από τα «στοιχήματα» της πόλης που κερδήθηκε. Ακόμα και με την ιδιωτικοποίηση του Λιμένα Θεσσαλονίκης, ο πρώτος προβλήτας παραχωρήθηκε για χρήση στους κατοίκους της πόλης. Είσοδος δωρεάν για περπάτημα με καφεδάκι στο χέρι και δίπλα να σκάει το κύμα αγναντεύοντας από τη μία τον Θερμαϊκό και από την άλλη τη Θεσσαλονίκη.

 

ΠΑΛΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
Δεν υπάρχει Θεσσαλονικιός ή τουρίστας που να μην έχει περπατήσει την παλιά παραλία, από την πρώτη προβλήτα μέχρι τον Λευκό Πύργο. Η αύρα της θάλασσας και η επιλογή του καφέ με θέα τον Θερμαϊκό ακαταμάχητη. Ο ποδηλατόδρομος έδωσε τη δυνατότητα σε δεκάδες νέους να μετακινούνται στο κέντρο με ποδήλατα και σκούτερ.

 

 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΑΝΑΡΙΩΤΩΝ
Λίγα βήματα από τον Λευκό Πύργο βρίσκεται η Πλατεία Φαναριωτών. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστή με το όνομά της, αλλά μαθαίνεται ταχέως μετά την «αναγέννησή» της. Η ανάπλασή της με βιοκλιματικά κριτήρια έχει αλλάξει τη ζωή των κατοίκων στις οδούς Στρατηγού Καλλάρη και Δημητρίου Γούναρη. Το παιχνίδι με τα σιντριβάνια και οι νεανικές επιλογές για καφέ και φαγητό συνθέτουν έναν ιδανικό συνδυασμό για τον πιο σύγχρονο πεζόδρομο της πόλης.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

26.10.202410:32

Η γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Βαλένθια συνεχίζεται, με τους Έλληνες αθλητές να ρίχνονται στη μάχη με το χρόνο στις εκάστοτε κατηγορίες. Στην τρίτη διοργάνωση των FIA Motorsport Games λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 αθλητές από τη χώρα μας, συμμετέχοντας σε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

17.10.202406:52

  Το ατύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στο δρόμο Ν. Ρυσίου- Βασιλικών στο ύψος των Ταγαράδων. Εμπλέκονται δύο φορτηγά και ένα αυτοκίνητο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.        

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202422:09

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης πέρασε το απόγευμά του σε νοσοκομείο της πόλης όπου υποβλήθηκε σε στεφανιογραφία, ευτυχώς με καθησυχαστικά αποτελέσματα. Ο Στέλιος Αγγελούδης είχε ενοχλήσεις στο στήθος από το πρωί ωστόσο τήρησε κανονικά το πρόγραμμά του. Μετά τα εγκαίνια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:44

    Ήταν μια συμβολική επιλογή, καθώς το αγαπημένο  τραγούδι του Στέλιου Αγγελούδη ακουγόταν από τα ηχεία,  στο εκλογικό κέντρο του της οδού Βενιζέλου όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στις 15 Οκτωβρίου 2023.         «Μόνο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202421:15

  Επιλεγμένες ετικέτες από 14 μικρά οινοποιεία και 2 αποστακτήρια, σερβιρίστηκαν όσοι εκτιμούν τις αυθεντικές γεύσεις και δεν χάνουν καμία εκδήλωση που διοργανώνει το Blé Vin και η Blé Taste Gallery.   Απόψε, o πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας δεν στάθηκε

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

16.10.202420:00

  Πολύ θετικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Πληρώνω όσο Πετάω» που ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης πριν από έναν ακριβώς χρόνο, τον Οκτώβριο του 2023.   Πρόκειται για μία νέα γραμμή συλλογής βιοαπόβλητων απορριμμάτων η

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202414:00

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή