Αρχική / AUTO MOTOSPORTS / Τιάγκο Ντάντας : Από την Λισαβόνα στο Μόναχο και από μέσω Τοντέλα για το… ματ στην Τούμπα!

AUTO MOTOSPORTS

22/06/202219:04

Τιάγκο Ντάντας : Από την Λισαβόνα στο Μόναχο και από μέσω Τοντέλα για το… ματ στην Τούμπα!

Ο Τιάγκο Ντάντας έφτασε μια ανάσα από την Μάντσεστερ Σίτι, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για τον εαυτό του και κάποια στιγμή του πέρασε από τα μυαλό να σταματήσει το ποδόσφαιρο, για να παίξει επαγγελματικά… σκάκι. Το αφιέρωμα της THESSNEWS στον Πορτογάλο χαφ που έρχεται στον ΠΑΟΚ!

Τιάγκο Ντάντας : Από την Λισαβόνα στο Μόναχο και από μέσω Τοντέλα για το… ματ στην Τούμπα!

Γράφει 3dsmin@

Προ των πυλών της Τούμπας βρίσκεται ο Τιάγκο Ντάντας, με τον 21χρονο χαφ να αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζοσέ Μπότο!

Ο Τιάγκο Ντάντας δεν συμβιβάστηκε με το να περιμένει την ευκαιρία από τον Ρότζερ Σμιντ στην Μπενφίκα και μόλις δέχτηκε το τηλεφώνημα από τον Πορτογάλο αθλητικό διευθυντή του Δικεφάλου, δεν το σκέφτηκε και πολύ.

Ο αρχηγός της εθνικής Ελπίδων της Πορτογαλίας είναι ένα παιδί που από νωρίς έμαθε στα δύσκολα και στον πρωταθλητισμό και από τα τέσσερα του χρόνια αγωνίζεται στις ακαδημίες της Μπενφίκα.

Ο Τιάγκο Ντάντας δεν είναι μια απλή περίπτωση παίκτη. Έφτασε κάποτε μια ανάσα από την μεταγραφή του στην Μάντσεστερ Σίτι, βάζει πολύ ψηλά τον πήχη για τον εαυτό του και κάποια στιγμή του πέρασε από τα μυαλό να σταματήσει το ποδόσφαιρο, για να παίξει επαγγελματικά… σκάκι!

Πάμε να δούμε το φιλμ της ζωής και της καριέρας του Τιάγκο Ντάντας μέσα από το long read αφιέρωμα της THESSNEWS :

Ο Τιάγκο στην Μπενφίκα,

η Τζοάνα στην Σπόρτινγκ!

Πρώτα άρχισε να μιλάει ή να παίζει μπάλα; Κανείς δεν θυμάται στο σπίτι της οικογένειας Ντάντας, που έβγαλε όχι έναν ποδοσφαιριστή, αλλά… έναν ποδοσφαιριστή και μια ποδοσφαιρίστρια. Ο Τιάγκο από μικρός παίζει στην Μπενφίκα, η αδελφή του η Τζοάνα όμως το κατέχει το τόπι και αγωνίζεται επαγγελματικά με την φανέλα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας!

Tiago Dantas - Bio, Net Worth, Salary, Nationality, Age, Parents, Girlfriend, Family, Height, Wiki, Awards, Transfer, Current Teams, Contract, Facts - Wikiodin.com

«Πρέπει να το σεβαστώ, είναι στη Σπόρτινγκ, δίνει τα πάντα για τον σύλλογο, τιμά τη φανέλα, αλλά δεν μιλάμε πολύ για ποδόσφαιρο στο σπίτι. Μιλάω με τον πατέρα μου περισσότερο. Έχουμε περάσει τόσο πολύ χρόνο κλεισμένοι σε προπονητικά κέντρα και αφιερώνουμε τόσες ώρες σκεπτόμενοι αποκλειστικά το ποδόσφαιρο, οπότε στο σπίτι πρέπει να μιλάμε για άλλα πράγματα», έχει πει χαρακτηριστικά ο Τιάγκο για την εσωτερική διαμάχη με την αδελφή του.

Tiago Dantas εναντίον Ajax στον ημιτελικό Youth League 2020. Φωτογραφία: Jean-Christophe Bott/EPA

Ο μικρός Τιάγκο μεγάλωσε απότομα και είναι μέλος της Μπενφίκα από όταν ήταν τεσσάρων ετών και μέχρι πλέον έχει συμπληρώσει 17 χρόνια στους «αετούς». Πριν την αλλαγή της προεδρία στην Μπενφίκα, με τον Ρουί Κόστα να αναλαμβάνει η παρέα του Τιάγκο του έκανε πλάκα λέγοντας του ότι είναι περισσότερα χρόνια στην ομάδα και από τον – απερχόμενο – πρόεδρο της ομάδας, Λουίς Φελίπε Βιεΐρα!

Για τους λάτρεις της στατιστικής ο Φελίπε Βιεΐρα έμεινε στην Μπενφίκα για 17 χρόνια και 257 μέρες, άρα ο Τιάγκο Ντάντας τον έχει περάσει ήδη!

«Έγινα μέλος στα τέσσερα, άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο στα τρία, και έχω περάσει από όλα τα επίπεδα του συλλόγου. Νιώθω πολύ προνομιούχος που κάνω αυτό το ταξίδι, έχω δει πολλούς παίκτες να έρχονται και να φεύγουν από τον σύλλογο, και αυτό συχνά δεν είναι εύκολο, γιατί χάνουμε την επαφή με ανθρώπους που γίνονται φίλοι», λέει χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος χαφ.

Για 10 χρόνια, 100 χιλιόμετρα

για να κάνει προπόνηση!

Ο δρόμος του Τιάγκο δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού αναγκαζόταν για τουλάχιστον 10 χρόνια να κάνει 100 χιλιόμετρα συνολικά για να πηγαίνει στις προπονήσεις της Μπενφίκα.

«Οι γονείς μου ή οι παππούδες μου με έπαιρναν από το σχολείο και αρχικά με πήγαιναν στο γήπεδο Pupilos do Exército (το προπονητικό δίπλα στο Ντα Λουζ). Όταν αρχίσαμε να ερχόμαστε στο Seixal (το σπίτι των ακαδημιών της Μπενφίκα) υπήρχε ένα βαν που θα μας έφερνε από το Pupilos, αλλά όλα αυτά μέχρι να γίνω 14, μετά άρχισα να έρχομαι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Άφηνα το σχολείο, έπαιρνα το τρένο, μετά το λεωφορείο και περπάτημα την υπόλοιπη διαδρομή και στην επιστροφή για το σπίτι όλο αυτό, αντίστροφα», θυμάται ο Τιάγκο Ντάντας.

Παραλίγο να παρατήσει το ποδόσφαιρο για το… σκάκι!

Σε μια παλαιότερη του συνέντευξη, ο δημοσιόγραφος Ζοάο Πέδρο Όκα, έφερε μαζί του μια σκακιέρα γνωρίζοντας την αδυναμία του Τιάγκο για το σκάκι και εκεί ήταν που αποκάλυψε ότι έφτασε κοντά στο να αφήσει το ποδόσφαιρο για να γίνει επαγγελματίας σκακιστής!

«Στο σχολείο μου ήταν υποχρεωτικό να παρακολουθώ μαθήματα σκακιού, ήταν ένα πάθος που είχα και έχω. Ήρθε κάποια στιγμή που ήρθα να σκεφτώ τι ήθελα να κάνω: να παίξω ποδόσφαιρο ή να παίξω σκάκι. Μίλησα μάλιστα με τους γονείς μου και τον προπονητή μου τότε, που ήταν ο Νούνο Αζεβέντο, και με συμβούλεψε να παραμείνω στο ποδόσφαιρο, κάτι που ήταν το σωστό. Αλλά μου άρεσε να παίζω σκάκι, συμμετείχα ακόμη και σε πορτογαλικά πρωταθλήματα», έχει πει ο Τιάγκο Ντάντας.

Από την Λισαβόνα στο Μόναχο

Ο Τιάγκο Ντάντας άρχισε να γίνεται talk of the town στην Λισαβόνα όταν η Μπάγερν κατέθεσε πρόταση για να τον αποκτήσει παρά το γεγονός ότι ο Πορτογάλος μέσος είχε μόλις μια συμμετοχή με την πρώτη ομάδα!

Ο Τιάγκο Ντάντας αγωνίστηκε στην Bundesliga για τους Βαυαρούς. Φωτογραφία: Μπάγερν Μονάχου

Η παραχώρηση του Τιάγκο Ντάντας προκάλεσε συζητήσεις, διχόνοιες και διαφωνίες μεταξύ των οπαδών της Μπενφίκα. Ο Ντάντας θεωρούνται (και θεωρείται) ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην ιστορία της ομάδας και δόθηκε δανεικός στην Μπάγερν κοντά στα τέλη Ιανουαρίου του 2021 αφού ήταν αναπληρωματικός στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν ακόμα και στην Β ομάδα.

Τις λίγες φορές που τον προσέγγισαν για το θέμα, ο τότε πρόεδρος της Μπενφίκα Λουίς Φιλίπε Βιέιρα άφηνε να εννοηθεί ότι η αποχώρηση του Τιάγκο Ντάντας ήταν πρωτοβουλία του ίδιου του παίκτη και ότι είχε περιοριστεί στο να κάνει τον νεαρό μέσο χαρούμενο, για να μην του κόψει τα πόδια. Μια μέρα, ο Βιεΐρα έδειξε δημόσια τα μηνύματα που του έστειλε ο παίκτης, ένα ζητώντας του να αποδεχτεί την προσφορά των Βαυαρών και ένα άλλο ευχαριστώντας τον για τη χειρονομία του.

Πως όμως εξηγείται το ενδιαφέρον της Μπάγερν για έναν παίκτη που είχε παίξει μόλις ένα παιχνίδι στην πρώτη ομάδα της Μπενφίκα;

«Ήξερα ότι υπήρχε ενδιαφέρον από την πλευρά του Χάνσι Φλικ στον οποίο είμαι πολύ ευγνώμων για όλα όσα έχει κάνει για μένα. Εμφανίστηκε λίγες μέρες πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου (σ.σ του 2021), ήταν νευρικός και ανήσυχος.

Flick-Wagnis mit Tiago Dantas: Bayern zweifelt an Talent, das Stiller verdrängt - FOCUS Online

Ήταν η πρώτη φορά που μου συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ήταν σχεδόν 11 το βράδυ όταν έμαθα ότι η πρόταση είχε σταλεί. Η Μπενφίκα δέχτηκε και πήγα στη Γερμανία την επόμενη μέρα.

Με είχε ήδη δει ο Φλικ σε διεθνή τουρνουά για τις ομάδες νέων και για την Μπενφίκα. Είχε καλές αναφορές, με ήθελε μαζί του και του ήμουν πολύ ευγνώμων για αυτό», θυμάται ο Τιάγκο Ντάντας για την μεταγραφή του στην Μπάγερν.

Ο αξέχαστος Τόμας Μίλερ

και τα δυο μετάλλια

Στο Μόναχο δεν έπαιξε πολύ αλλά οι εμπειρίες θα του μείνουν για μια ζωή. Δεν είναι και λίγο πράγμα, να σου λένε την πρώτη μέρα ότι θα έχεις το διπλανό ντουλάπι από τον Τόμας Μίλερ!

«Δεν νομίζω ότι κάποιος θα αρνιόταν ένα τέτοιο βιογραφικό στα 20. Ήταν η ευκαιρία να έχω αυτή την εμπειρία, χρησίμευσε στο να ωριμάσω πολύ, να ζήσω μόνος έξω από το σπίτι και να κερδίσεις αυτούς τους τίτλους που δεν τους έχουν κατακτήσει και πολλοί παίκτες.  Έχω τα μετάλλια κρεμασμένα στο σπίτι από την Μπούντεσλιγκα και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, είναι κάτι πολύ αξιόλογο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος μέσος.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις που ανέπτυξε με τους παίκτες της Μπάγερν και τα όσα έζησε στο Μόναχο, ο Ντάντας σε παλαιότερη του συνέντευξη, έχει πει: «Διατηρώ ακόμα και σήμερα εξαιρετικές σχέσεις με τον Ντέιβιτς και τον Μουσιάλα. Θυμάμαι όμως ότι και οι πιο μεγάλοι με υποδέχτηκαν πολύ καλά. Βρέθηκα να στέλνω μηνύματα με τον Κίμιχ και τον Μίλερ, κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ.

Tiago Dantas :: Tiago Filipe Oliveira Dantas :: CD Tondela

Ο παίκτης που με εξέπληξε περισσότερο για αυτό που έκανε στην προπόνηση ήταν ο Κίμιχ, δείχνει σε κάθε προπόνηση ότι είναι ένα ηγέτης. Όταν πήγαινα στο Μόναχο, περίμενα ότι όλοι θα ήταν παίκτες εξωπραγματικού επιπέδου και έτσι έγινε.

Όταν έφτασα, μου είπαν ότι θα έχω το διπλανό ντουλάπι στα αποδυτήρια από τον Τόμας Μίλερ. Μπορεί για κάποιον να μην σημαίνει κάτι, αλλά σήμαινε πολλά για μένα. Θα θυμάμαι πάντα τα αποδυτήρια και τους παίκτες».

Απ’τα ψηλά στα χαμηλά

και απ’τα πολλά στα λίγα…

Το διαφορετικό της πορείας του Τιάγκο Ντάντας στο ποδόσφαιρο, φάνηκε και από την επιλογή του το περασμένο καλοκαίρι, όταν τελείωσε ο δανεισμός του στην Μπάγερν, να πάει δανεικός στην Τοντέλα.

Από την Βαυαρία και μια από τις μεγαλύτερες ομάδες στον κόσμο, σε μια πόλη που δεν ξεπερνάει τις 30.000 πληθυσμό και σε μια ομάδα που μετρούσε μόλις τέσσερα χρόνια στην μεγάλη κατηγορία.

«Είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς… ανεβαίνουμε, αλλά είναι πιο σημαντικό να ξέρουμε πώς να κατεβαίνουμε», λέει ο Ντάντας για την επιλογή του να παίξει στην Τοντέλα και προσθέτει: «Όταν ήρθα στην Tοντέλα το είδα σαν μια ευκαιρία να δείξω τι μπορώ να κάνω και να εκτιμήσω τον εαυτό μου καλύτερα. Είναι ασύγκριτο από άποψη δομής σε σχέση με αυτό που έζησα στην Μπάγερν αλλά πρέπει να ξέρουμε τι χρειαζόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Ήταν το καλύτερο βήμα για μένα».

Η σεζόν στην Τοντέλα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα αλλά ουσιαστικά είναι η χρονιά που ο Τιάγκο Ντάντας έδειξε στους συμπατριώτες του ότι τα σχόλια περί wonderkid δεν ήταν υπερβολές. Συνολικά 34 παιχνίδια, με τέσσερα γκολ και δυο ασίστ, ήταν με διαφορά ο MVP της ομάδας του στο πρωτάθλημα, ωστόσο δεν κατάφερε να την κρατήσει στην μεγάλη κατηγορία.

Σχεδόν μόνος του ο Τιάγκο Ντάντας «κουβάλησε» την Τοντέλα μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας. Με τρία γκολ σε επτά αγώνες για την διοργάνωση, ο Πορτογάλος χαφ ήταν από τους καλύτερους παίκτες συνολικά στο Κύπελλο. Στον τελικό κόντρα στην απίθανη Πόρτο του Σέρτζιο Κονσεϊσάο όμως, υπήρχε μεγάλη διαφορά δυναμικότητας, με τον Ντάντας να έχει ένα … παράπονο από τον προπονητή του, που στο πιο μεγάλο ματς στην ιστορία της Τοντέλα, τον άφησε στον πάγκο. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις πέρασε στο ματς στο 69ο λεπτό, τέσσερα λεπτά μετά μείωσε σε 1-2 η Τοντέλα και έφτασε μια ανάσα από το 2-2.

Ο Ζοσέ Μπότο και η αλλαγή κόουτς

τον φέρνει στην Τούμπα

Κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν, η Μπενφίκα φάνηκε ότι άρχισε να δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες με τον Νέλσον Βερίσιμο, με τον Τιάγκο να αναθαρρεί και να λέει πρόσφατα: «Στόχος μου είναι να επιστρέψω στην Μπενφίκα και να μείνω στην πρώτη ομάδα. Με την αλλαγή προπονητή, ο Γκονσάλο Ράμος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, ήταν σε πολύ καλό επίπεδο και μου αρέσει να τον βλέπω να παίζει.Ο Πάολο Μπερνάρντο σταμάτησε να παίζει, αλλά τα πήγε καλά όσο έπαιξε. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, όπως ο Μοράτο, που επίσης ξεχωρίζει. Στο ποδόσφαιρο μπορούν να συμβούν πολλά πράγματα που δεν τα ελέγχουμε, αλλά οι στόχοι μου είναι ξεκάθαροι, ξέρω τι θέλω».

Tiago Dantas photos | IMAGO

Ωστόσο ο νέος πρόεδρος της Μπενφίκα, έφερε τον Ρότζερ Σμιντ ως προπονητή με τον Γερμανό να αλλάζει πλάνο και τον Ντάντας για μια ακόμα φορά εκτός πλάνων για την πρώτη ομάδα.

Αναμφίβολα ο Τιάγκο Ντάντας αποτελεί ένα από τα ποδοσφαιρικά «πουλέν» του Ζοσέ Μπότο, με τον Πορτογάλο τεχνικό διευθυντή του ΠΑΟΚ να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυνατότητες του νεαρού χαφ. Ο Μπότο τον είχε από τον Γενάρη στην λίστα του, έκανε μια σωστή προετοιμασία πήρε μια… ασίστ από την αλλαγή προπονητή στην Μπενφίκα και πρότεινε στον Ντάντας μια ευκαιρία που θα τον κάνει να αλλάξει επίπεδο μια για πάντα στην καριέρα του.

Ο Τιάγκο Ντάντας είναι έτοιμος να φορέσει τα «ασπρόμαυρα» και να κάνει το πρώτο «ματ» στην καριέρα του!

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202416:39

Η οδήγηση μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία, επηρεαζόμενη από παράγοντες που συχνά ξεπερνούν τον έλεγχο μας — από την κακή υποδομή δρόμων μέχρι τη διαθεσιμότητα σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πράγματι, οι παγκόσμιες αναζητήσεις για «άγχος κατά την οδήγηση» αυξήθηκαν

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202416:01

Η αυτοκινητοπομπή «Eurasian Tour with AITO», αποτελούμενη από τα μοντέλα AITO 9, AITO 7 και AITO 5, ξεκίνησε από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Chongqing και διένυσε 15.000 χιλιόμετρα σε 38 ημέρες, διασχίζοντας 12 χώρες της Ασίας και της Ευρώπης,

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202409:40

  Με μια εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης δόθηκε επίσημα η εκκίνηση στα FIA Motorsport Games, μια διοργάνωση που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA). Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202409:29

  Ο 12ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι FIA 2024 (WRC) έφερε τη Hyundai Motorsport αντιμέτωπη με 18 ειδικές διαδρομές σε Τσεχία, Αυστρία και Γερμανία. Οι Andreas Mikkelsen και Torstein Eriksen συμμετείχαν στον πρώτο τους αγώνα μετά το Rally Πολωνίας

AUTO MOTOSPORTS

23.10.202415:48

Η Jeep® και η The North Face δούλεψαν από κοινού για δύο χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ονομάζεται Jeep Avenger 4xe The North Face Edition. Πρόκειται για μια μοναδική έκδοση του μοντέλου, η οποία ενσαρκώνει τις αξίες που

AUTO MOTOSPORTS

23.10.202409:26

  Η Audi ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο στην επιτυχημένη της ιστορία στη μεσαία κατηγορία με τη νέα οικογένεια A5. Η δυναμική σχεδιαστική γραμμή της τελευταίας γενιάς, που τώρα ονομάζεται Audi A5, κυκλοφορεί 30 χρόνια μετά το πρώτο Audi A4 και

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202410:51

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή