Αρχική / ΔΕΘ / Το «Κόκκινο Σπίτι»

ΔΕΘ

20/10/202114:05

Το «Κόκκινο Σπίτι»

Ένα κτήριο διαφορετικό από τα υπόλοιπα ξεχωρίζει τραβώντας τα βλέμματα στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και αυτό είναι το «Κόκκινο Σπίτι».

Το «Κόκκινο Σπίτι»

Γράφει 3dsmin@

Ένα κτήριο διαφορετικό από τα υπόλοιπα ξεχωρίζει τραβώντας τα βλέμματα στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και αυτό δεν είναι άλλο από το Κόκκινο Σπίτι.

 

Το τριώροφο κτίσμα με τα χαρακτηριστικά κόκκινα τούβλα, γνωστό ως Μέγαρο Λόγγου, ανεγέρθηκε το 1926. Το οικόπεδο ανήκε στην πυρίκαυστη ζώνη και η επιλογή του από τον επιχειρηματία Ιωάννη Λόγγο δεν ήταν καθόλου τυχαία, μιας και βρισκόταν πάνω στο νέο ρυμοτομικό σχέδιο και απέναντι από τον Ι.Ν Αγίας Σοφίας, σύμβολο της πόλης.

Το Κόκκινο Σπίτι αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, τρεις ορόφους και ισόγειο, με τον κάθε όροφο να χωρίζεται σε δύο διαμερίσματα. Ο τελευταίος όροφος προοριζόταν για την κατοικία Λόγγου, ενώ ο πρώτος και ο δεύτερος για εκμετάλλευση. Ο τρίτος όροφος είναι ένα διαμέρισμα με τρία δωμάτια, ενώ υπήρχαν και βοηθητικοί χώροι και χώροι διαμονής του βοηθητικού προσωπικού.

 

 

 

Οι θρύλοι και οι μύθοι που το «στοίχειωσαν»

Η ιστορίες που έχουν ακουστεί για το Κόκκινο Σπίτι και τη μυστηριώδη αύρα του είναι πολλές. Κάποια είναι αληθινά γεγονότα και ατυχίες που έχουν να κάνουν άμεσα αλλά και έμμεσα με το κτήριο, ενώ άλλα είναι θρύλοι και μύθοι.

Όλα ξεκινούν ήδη από το 1931, όταν η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του κτηρίου χρεοκόπησε λίγο μετά την ολοκλήρωσή του. Αργότερα, κάηκε ολοσχερώς η βιομηχανική μονάδα κλωστοϋφαντουργίας του Λόγγου στη Νάουσα.

Το ζεύγος δεν κατάφερε να χαρεί πολύ το σπίτι, διότι λίγα χρόνια μετά την αποπεράτωσή του ο Ιωάννης Λόγγος πέθανε στην Ελβετία και λίγο αργότερα και η σύζυγός του, όντας και οι δύο σχετικά μεγάλοι σε ηλικία.
Λόγω των παραπάνω, δεν είναι λίγες οι φωνές που μιλούν για την «κατάρα» του Μεγάρου Λόγγου, το οποίο έχει σημαδευτεί από χρεοκοπίες, πλειστηριασμούς, θανάτους, μία αυτοκτονία και το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα ενός εργάτη το 2018, κατά τη διάρκεια εργασιών στο κτήριο.

Μάλιστα από τις ιστορίες που ακούγονται κατά καιρούς δεν λείπει και το παραφυσικό στοιχείο, που θέλει στο κτήριο να «κατοικούν»… φαντάσματα και βρικόλακες.

 

Η εποχή Σαββίδη

Για αρκετά χρόνια το Μέγαρο Λόγγου ήταν ακατοίκητο. Πριν την οριστική εγκατάλειψή του, στον τελευταίο όροφο του κτηρίου διέμενε μία εκ των ιδιοκτητών. Στο ισόγειο είχε μείνει η ταμπέλα από το γνωστό καφενείο της εποχής «ΕΡΜΗΣ» και μέχρι πρόσφατα στο ισόγειο υπήρχε το εστιατόριο «Κουρδιστό Γουρούνι». Το 2014, το Κόκκινο Σπίτι αγοράστηκε από τον ομογενή επιχειρηματία και μεγαλομέτοχο της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Μετά την πώληση του κτηρίου, άνοιξε στο ισόγειο παράρτημα της boutique του ΠΑΟΚ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

ΔΕΘ

26.10.202416:40

  Η διοργάνωση που, ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, έγινε πλέον θεσμός, ταξιδεύει για ακόμη μία φορά στην Μακεδονία και σας προσκαλεί στην μεγαλύτερη γαστρονομική και πολιτισμική γιορτή, σε ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα παράδοσης, μοναδικές ελληνικές γεύσεις και πλούσια πολιτιστικά

ΔΕΘ

20.9.202412:43

  Πλήθος επισκεπτών όπως και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και επαγγελματικών φορέων, επισκέφθηκαν το περίπτερο 13/Β34 της ProCredit Bank στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης . Ειδικότερα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής του

ΔΕΘ

18.9.202411:38

  Τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, Σταύρος Τσίρμπας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εξωστρέφειας του οργανισμού υπογραμμίζοντας τη σημασία της προώθησης της καινοτομίας και της τεχνολογικής εξέλιξης στις περιοχές της

ΔΕΘ

17.9.202417:41

Όλα έτοιμα για την Έκθεση SEREXPO 2024, στις Σέρρες. Aνοίγει αυλαία την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου για πέντε ημέρες. Πρόκειται για την κορυφαία επιχειρηματική διοργάνωση στην πόλη, που συνδιοργανώνεται από το Επιμελητήριο Σερρών και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών – Περιφέρεια Κεντρικής

ΔΕΘ

15.9.202415:57

Μπαράζ κλήσεων σε μηχανάκια έξω από τη ΔΕΘ, λίγο πριν πέσει η αυλαία. Τα 100 περίπου σταθμευμένα δίκυκλα δε γλίτωσαν το πρόστιμο.              

ΔΕΘ

15.9.202412:00

Απαντώντας για την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη ανέφερε ότι όλα τα αξιώματα είναι ανακλητά, και αυτό του προέδρου. Η ΠΓ έκανε μία διαδικασία χωρίς καμία ένσταση και έφερε ένα αποτέλεσμα. Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και θα προχωρήσουμε σε νέα

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:51

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:40

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή