Αρχική / ΕΛΛΑΔΑ / Ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος

ΕΛΛΑΔΑ

13/10/202113:08

Ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Η εβραϊκή συνοικία βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και αποτελούνταν από οικίες, εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες και συναγωγές.

Ο εβραϊκός πληθυσμός της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Η Θεσσαλονίκη, η πολυπολιτισμική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, κατά την απελευθέρωσή της το 1912 φιλοξενούσε περίπου 90.000 κατοίκους.

 

Από αυτούς οι Εβραίοι αντιπροσώπευαν το 51% του πληθυσμού, το 31% ήταν Μουσουλμάνοι, το 14.5% Έλληνες, 1,5% Βούλγαροι και οι υπόλοιποι Φραγκολεβαντίνοι και Αρμένιοι. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν στη συντριπτική της πλειοψηφία Σεφαραδίτες, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Ισαβέλλα της Ισπανίας το 1492 και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

 

Η εβραϊκή πυκνοκατοικημένη συνοικία βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και αποτελούνταν από οικίες, εμπορικά καταστήματα, βιοτεχνίες και συναγωγές.

Εμπορικό κατάστημα στην εβραϊκή συνοικία στο κέντρο της πόλης.

 

Η καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 1917 καίει ολοσχερώς το κέντρο της Θεσσαλονίκης και περισσότερες από 10.000 οικογένειες Εβραίων μένουν άστεγες και αναγκάζονται να μετεγκατασταθούν εκτός του κέντρου της πόλης.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του πλανήτη. Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Εβραίοι εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους, βασανίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξοντώθηκαν από τους ναζιστές.

 

Το μαύρο Σάββατο της Εβραϊκής Κοινότητας

 

Ήταν 11 Ιουλίου 1942 όταν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής διατάζουν τους Εβραίους άνδρες ηλικίας 18 ως 45 ετών να παρουσιαστούν στην πλατεία Ελευθερίας. Τότε η εβραϊκή κοινότητα αριθμούσε περίπου 56.000 πληθυσμό. Εκείνο το μαύρο Σάββατο, 6.000-7.000 Εβραίοι συγκεντρώθηκαν κάτω από τον καυτό ήλιο για πολλές ώρες και με την απειλή των όπλων εξαναγκάστηκαν σε εξευτελιστικά μαρτύρια, για να οδηγηθούν σε καταναγκαστικά έργα.

 

6.000-7.000 Εβραίοι συγκεντρώθηκαν δια της βίας στην Πλατεία Ελευθερίας και οδηγήθηκαν στα καταναγκαστικά έργα.1943.

Μέσα σε λιγότερο από δέκα εβδομάδες το 12% αυτών των ανθρώπων δεν άντεξε και άφησε εκεί την τελευταία του πνοή.

 

Η εξόντωση

Οι φυλετικοί νόμοι δεν άργησαν να επιβληθούν και η γκεστάπο επιβάλλει το κίτρινο αστέρι και τη συγκέντρωση σε γκέτο με απαγόρευση εξόδου. Χιλιάδες Εβραίοι μεταφέρονται σταδιακά στην περιοχή Βαρώνου Χιρς δίπλα στον Σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και από εκεί επιβιβάζονται σε τρένα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου.
Συνολικά 19 συρμοί μετέφεραν περισσότερους από 50.000 Εβραίους από όλες τις κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας. Ο πρώτος συρμός αναχώρησε 15 Μαρτίου 1943 και ο τελευταίος 2 Αυγούστου 1943. Ελάχιστοι επέστρεψαν πίσω. Οι υπόλοιποι εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

Το νέο τοπόσημο

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, μετά και την άρση των εμποδίων που προέκυψαν για την κατασκευή του, θα αποτελέσει τοπόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η ανέγερσή του θα γίνει στον χώρο από όπου ξεκίνησαν τα τρένα του θανάτου για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη δυτική είσοδο της πόλης κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένα διεθνές σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό και στις διακρίσεις κάθε είδους. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη και να διατηρήσει την ταυτότητά της, η οποία είναι συνυφασμένη με την εβραϊκή κοινότητα.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202421:00

  Από ώρα 10.30΄ μέχρι πέρατος των εκδηλώσεων της μαθητικής παρέλασης, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους:   Τσιμισκή, στο τμήμα της από την πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι την οδό Ι.Δραγούμη. Παύλου Μελά, στο τμήμα της

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202420:35

  Συνεχίζεται το θρίλερ με τα νεκρά παιδιά στην Αμαλιάδα, που ήρθε στην επικαιρότητα από την εκπομπή “Φως στο Τούνελ” με την Αγγελική Νικολούλη. Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα μετά τον θάνατο του τελευταίου βρέφους, ενός αγοριού 15 μηνών, που

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202419:50

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 7 σήμερα  το απόγευμα σε δύσβατο σημείο στο Παγγαίο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά καίει οξιές, πάνω από τη Νικήσιανη, κοντά σε μονοπάτι. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικά οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και εθελοντές.  

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202419:10

  Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202418:48

  Τη ζωή του από πνιγμό κατάποσης έχασε νήπιο κοριτσάκι 2 ετών στα Χανιά. Πάρα τις αρχικές προσπάθειες της μητέρας του, δεν μπόρεσε να βοηθηθεί. ‘Αμεσα έφτασε το ΕΚΑΒ οι διασώστες του οποίου μετέφεραν τη μικρή στο ΤΕΠ παιδιατρικό του

ΕΛΛΑΔΑ

26.10.202418:32

  Σημείο συνάντησης της παράδοσης και της βυζαντινής αγιογραφίας με τη νεωτερική δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική χαρακτήρισε την έκθεση «Εικαστικό ταξίδι στο ‘Αγιον Όρος» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζοντάς την στην Αγιορειτική Εστία. «Παράδοση και νεωτερικότητα αλληλεπιδρούν και συνυπάρχουν σε

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:51

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

26.10.202421:40

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή