Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ, ΚΙΜ!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

25/06/202019:27

ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ, ΚΙΜ!

Αυτό το άρθρο θα μπορούσε να έχει και άλλους τίτλους: «Ο χορός των $$$ στο διαδίκτυο», «Το χρήμα φέρνει τρέλλα», «Ποιος Kim είναι πιο παρανοικός;».

ΠΑΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ, ΚΙΜ!

Αυτό το άρθρο θα μπορούσε να έχει και άλλους τίτλους: «Ο χορός των $$$ στο διαδίκτυο», «Το χρήμα φέρνει τρέλλα», «Ποιος Kim είναι πιο παρανοικός;».

Γεννήθηκε ως  Kim Schmitz, στις 21 Ιανουαρίου 1974, στο Kiel της τότε Δυτικής Γερμανίας, από μητέρα Φινλανδή και πατέρα Γερμανό. Μάλλον το όνομά του δεν του άρεσε. Γι΄αυτό επέλεξε το Kim Dotcom με εναλλακτικά το Kimble και το Kim Tim Jim Vestor! Απόφοιτος μόλις της βασικής σχολικής εκπαίδευσης αλλά σατανικά ιδιοφυής, απέκτησε τόνους λεφτά και τόνους από…δικογραφίες!

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες στο χώρο της τεχνολογίας. Σήμερα, κατοικοεδρεύει στη Νέα Ζηλανδία. Η πορεία του όμως, είναι μυθιστορηματική. Έγινε όντως βιβλίο από τον δημοσιογράφο David Fisher με τίτλο «Η κρυφή ζωή του Kim Dotcom: Spies, Lies and the War for the internet» αλλά και ντοκυμαντέρ, το 2017 με τον έξυπνο τίτλο «Caught in the Web». Στο βιβλίο, ο Κιμ εκφράζει μάλιστα φόβους για την ζωή του…

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Ο Κim παρατά το σχολείο κάπου στα 14. Μόλις έφηβος, έχει ήδη αποκτήσει τη φήμη του τρομερού παιδιού στους υπολογιστές  αφού ισχυρίζεται ότι έχει σπάσει τους κωδικούς ασφαλείας της  NASA, του αμερικανικού Πενταγώνου και της Citibank, με το όνομα «Kimble», όνομα εμπνευσμένο από τον Dr. Richard Kimble της γνωστής τηλεοπτικής σειράς «Ο Φυγάς». Υποστηρίζει ακόμη ότι έχει χακάρει το σύστημα PBX των Η.Π.Α. και πουλάει τους κωδικούς πρόσβασης έναντι 200 δολλαρίων έκαστον!

Η γερμανική αστυνομία τον συλλαμβάνει το 1994 γιατί πουλά και κωδικούς για τηλεφωνικές κάρτες. Τον ελευθερώνουν μετά από ένα μήνα, αφού ο δικαστής αποφάσισε ότι πρόκειται για «νεανικές απερισκεψίες». Σύντομα, τον ξαναμπουζουριάζουν και αυτό θα συμβεί κατ΄επανάληψη με συνολικά  11 προσαγωγές για ηλεκτρονική απάτη, 10 για ηλεκτρονική κατασκοπεία και μία ποικιλία παρόμοιων αδικημάτων. Ετυμηγορία: 2 χρονάκια με αναστολή αφού ήταν ανήλικος όταν τα διέπραττε.

Ο καιρός κυλά. Το 2001, αγοράζει μετοχές αξίας 375.000 ευρώ της έτοιμης για χρεωκοπία εταιρίας «Letsbuyit.com» και ανακοινώνει ότι θα επενδύσει σε αυτήν 50.000.000€! Ως εκ τούτου, η τιμή της μετοχής εκτοξεύεται και ο Schmitz τσεπώνει ενάμιση εκατομμύριο ευρώ, χαλαρά. Αυτό το κόλπο δεν θεωρείται αδίκημα στη Γερμανία το 1995 και έως το 2002, έπρεπε οι κατήγοροι να αποδείξουν ότι υπήρχε δόλος, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.

 

Η ΠΡΩΤΗ ΦΥΓΗ

Μπαίνει στο πρώτο αεροπλάνο για Ταϊλάνδη, αλλά δεν ξεφεύγει από το γερμανικό χέρι του νόμου. Οπότε τί κάνει; Σκηνοθετεί την αυτοκτονία του σε ζωντανή αναμετάδοση μέσω διαδικτύου και απαιτεί με μήνυμα στο site του, εφεξής να αποκαλείται «Η Αυτού Υψηλή Μεγαλειότης Βασιλέας Kimble ο Πρώτος, Άρχοντας του Kimpire”, του Kim Empire δηλαδή! Απελαύνεται στη Γερμανία τον Noέμβριο του 2003, μένει προφυλακισμένος 5 μήνες και καταδικάζεται για 20 μήνες-με άλλα λόγια πάλι την σκαπουλάρει ή τέλος πάντων την γλυτώνει φτηνά.

 

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΥΓΗ

Βαλίτσα στο χέρι και σειρά έχει το Hong Kong. Δεν έχει καλά καλά ξεπακετάρει και ιδρύει

την Kimpire Limited και μια σειρά ακόμη εταιριών όπως την Megaupload και την Trendax-η τελευταία δεν καταφέρνει να πάρει επίσημη άδεια λειτουργίας. Γι΄αυτό αργότερα τρώει ένα πρόστιμο. Αλλά ήδη θα βρίσκεται πολύ μακριά.

Πάντως, το λάτρεψε το Χογκ Κογκ. Εκεί άλλαξε το όνομά του σε Dotcom το 2005, προς τιμήν της τεχνολογίας που τον έκανε πάμπλουτο. «Ήταν το ιδανικό μέρος για business και για την νέα μου φανταστική περσόνα. Κάποτε πρέπει να γράψω ένα βιβλίο για το πως να κάνεις μπίζνες Hong Kong…». Και ο νοών, νοείτο.

Αξίζει να σημειωθεί, υπέρ του, ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο Kim Dotcom δημιουργεί μια ομάδα, τους «Young Intelligent Hackers Against Terrorism-YIHAT» η οποία κυνηγά την τρομοκρατία με ηλεκτρονικά μέσα. Λέγεται πως αυτοί χάκαραν τον λογαριασμό του Osama Bin Laden σε τράπεζες του Σουδάν και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα. Επίσης, προσέφερε 10 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του Οσάμα.

 

ΝΕW και όχι NORTH ZEALAND!  

Ενώ διέμενε στο Hong Kong,  ο Κιμ επισκέφτηκε τη Νέα Ζηλανδία δύο φορές. Στο δεύτερο ταξίδι του εκεί, αγοράζει 12 αυτοκίνητα συνολικής αξίας 3.200.000$, παίρνει με leasing ένα ελικόπτερο και καταθέτει τα δικαιολογητικά για υπηκοότητα.  Παρά τις καταδίκες του σε άλλες χώρες, η Ν. Ζηλανδία τον δέχεται ως πολίτη της το 2010, αφού υπάγεται σε «ειδικό καθεστώς». Το καθεστώς όσων επενδύουν πάνω από 10.000.000 δολάρια στη χώρα! Το χρήμα αγοράζει τα πάντα: 600.000 δολάρια δίνει μόνον για τα πυροτεχήματα μιας εθνικής γιορτής ενώ οι φιλανθρωπικές του δωρεές ρέουν προς κάθε κατεύθυνση. Το προ 16ετίας λερωμένο του ποινικό μητρώο, ξεχνιέται. Ο ίδιος άλλωστε, έχει απαντήσει ψευδώς σε μερικές ερωτήσεις της αίτησης υπηκοότητας…

Θα έπρεπε να γνωρίζει την γερμανική παροιμία «το ψέμα έχει κοντά πόδια». Ο Κιμ ίδρυσε το 2005 την εταιρία Megaupload. Τεράστια επιτυχία. Όμως το 2012, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. τον κυνηγά τόσο για ηλεκτρονικά εγκλήματα όσο και για ξέπλυμα χρήματος. Οι αρχές της Ν. Ζηλανδίας υποχρεώνονται να τον συλλάβουν. Αρχίζει ένας νέος δικαστικός μαραθώνιος.

Στο μεταξύ, το 2013, ο Dotcom λανσάρει ένα άλλο cloud storage service, το «Mega» και ιδρύει το πολιτικό κόμμα «Internet Party», με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές! Ρίχνει στον αγώνα μερικά εκατομμύρια και βάζει πρόεδρο του κόμματος έναν αχυράνθρωπο αφού ο ίδιος δεν επιτρέπεται να μπει στο κοινοβούλιο. Αποτυγχάνει να εκλεγεί τόσο το 2014, όσο και το 2017. Ωστόσο, ανακατεύεται παντού, χρηματοδοτώντας και τον δήμαρχο του Auckland στην καμπάνια του. Όταν εκείνος αργότερα θα αρνηθεί την «χορηγία» του, ο Κιμ θα γράψει το τραγούδι «Αmnesia» που ειρωνεύεται τον δειλό πολιτικάντη.

Ζει μια ζωή βουτηγμένη στη χλιδή. Η εταιρία του «Kimvestor», του αποφέρει τεράστια κέρδη. To παιχνίδι του «Call of Duty: Modern Warfare 3» με 15.000.000 συμμετέχοντες είναι Νο.1 παγκοσμίως. Ο Κιμ το γλεντάει. Αποκτά ακριβά έργα Τέχνης. Μόνο και μόνο για να παρακολουθήσει το Grand Prix στο Μόντε Κάρλο, αγοράζει ένα τεράστιο γιοτ, αξίας 1 εκ. δολαρίων και προσκαλεί στα πολυτελή πάρτυ του, εν πλω, μέχρι και τον Πρίγκηπα Ρενιέ του Μονακό-και ο Ρενιέ αποδέχεται την πρόσκληση!

Τρία από τα 18 πλέον υπερπολυτελή του αυτοκίνητα έχουν πινακίδες που γράφουν  «HACKER», «MAFIA» και «STONED». Μένει σε μια έπαυλη που θεωρείται η ακριβότερη κατοικία της χώρας. Συμμετέχει στο διεθνές ράλλυ «Gumball 3000» με μια  Mercedes Brabus SV12 Megacar. Αξιοπερίεργο; Ο Κιμ δεν πίνει σταγόνα αλκοόλ!

 

ΚΙΜ Ο ΕΡΩΤΙΑΡΗΣ  

Το 2007, συναντά την Mona Verga. Την περιγράφει ως «αδελφή ψυχή» και «αγάπη της ζωής του». Παντρεύονται στις 10 Ιουλίου 2009. Έναν μήνα αφότου αποφυλακίζεται, τον Μάρτιο του 2012, η Vega του χαρίζει δίδυμα κοριτσάκια. Έχουν μαζί τρία ακόμη μεγαλύτερα παιδιά. Θα επιλέξει το Twitter στις 17 Μαϊου του 2014 για να ανακοινώσει τον χωρισμό του και την έναρξη της διαδικασίας διαζυγίου. 4 ημέρες νωρίτερα, η Mona είχε παραιτηθεί από τις υψηλές διοικητικές της θέσεις στις εταιρίες του.

Στην επέτειο της σύλληψής του, 20 Ιανουαρίου 2018, παντρεύεται την κατά 21 χρόνια νεώτερη αρραβωνιαστικιά του Elizabeth Donnelly.

 

«ΣΥΛΛΗΨΗ» ΕΙΠΑΤΕ;

Θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Για την περίφημη «MegaUpload», των 175.000.000 δολαρίων τζίρου ετησίως, των 50.000.000 χρηστών ημερησίως. Το 2012, ο Κιμ και τα κορυφαία στελέχη του συλλαμβάνονται στο Auckland με ένταλμα έκδοσης made in U.S.A.

Oι τραπεζικοί του λογαριασμοί (218.000.000 δολάρια Ν.Ζ. σε ρευστό) «παγώνουν» και ο ίδιος οδηγείται στην φυλακή Mount Eden. Εδέμ. Τί ειρωνεία….

Αποφυλακίζεται δύο περίπου μήνες αργότερα, με υψηλή εγγύηση. Ο δικηγόρος του καταφέρνει να πείσει τον «Άρειο Πάγο» της χώρας, ότι τα εντάλματα σύλληψης ήταν παράνομα. Τα έξοδα όμως τρέχουν. Πουλάει 9 από τα αυτοκίνητά του. Αξίζει τον κόπο. Αναγκάζει το FBI να του επιστρέψει όσα κατασχέθηκαν, κυρίως τα αρχεία στον υπολογιστή του. Και συνάπτει μια μυστική συμφωνία αποσιώπησης με την αστυνομία για την επιχείρηση σύλληψής του στο σπίτι του, αφού ο Κιμ τους έκανε μήνυση για «παραβίαση οικογενειακού ασύλου» και άλλες δικηγορίστικες αερολογίες!

Η νομική του ομάδα που έχει ήδη εισπράξει 10 εκ. δολάρια, παραιτείται αλλά ένας νέος δικηγόρος θα συνεχίσει. Τον παρακολουθούσαν παράνομα οι αμερικανικές αρχές σε έδαφος ξένης χώρας, ιδιάιτερα αυστηρής και ευαίσθητης σε θέματα προσωπικών δεδομένων.

 

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Οι δημοσιογράφοι έχουν μυριστεί από καιρό το «λαβράκι» και τρίβουν τα χέρια τους! Αρχικά, εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα της Ν. Ζηλανδίας γεμίζουν σελίδες και εκπομπές με τον βίο και την πολιτεία του κάποτε Kim Schmitz. Σύντομα, ο Κιμ περνά Ειρηνικό και Ατλαντικό, με πρωτοσέλιδα σε Wall Street Journal, New York Times, The Guardian, Hollywood Reporter. Τί δουλειά έχει το Χόλυγουντ; Και αυτούς τους ανακάτεψε ο αθεόφοβος! Βλέπετε είναι πολλά τα λεφτά που χάνονται στο διαδικτυακό «κατέβασμα»… Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας για συνωμοσία με τo κινηματογραφικό λόμπυ ενώ αυτός τάχα τους συναντούσε για να φέρει τα γυρίσματα ταινιών στη Νέα Ζηλανδία. Κατηγόρησε και τον Μπάρακ Ομπάμα για δαιμονοποίησή του. «Έκανα λάθη όταν ήμουν μικρός και τώρα τα πληρώνω. Σήμερα είμαι ένας νόμιμος επιχειρηματίας και οιογενειάρχης. Και ο Steve Jobs ήταν χάκερ και η Μάρθα Στιούαρτ την γλύτωσε για χρηματιστηριακή απάτη» θα δηλώσει στον Τύπο.

Δε λέει ψέμματα. Προκαλεί. Γράφει τραγούδια όπως το «Μr. President» μαζί με τον συνεργάτη του Barack Obama στην προεδρική καμπάνια του 2008, μπλέκει με την κυβέρνηση της αφρικανικής Γκαμπόν για το domain «ga» στη νέα του πλατφόρμα, παίζει τον ρόλο του Αϊ-Βασίλη σε θεατρική παράσταση, ανάβει τα φώτα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, σταματά τις ηλεκτρονικές επιθέσεις στο «Xbox Live» και στο «PlayStation» χαρίζοντας μετοχές του στους χάκερς. Είναι απλά ο εαυτός του. Ένας από όλους τους εαυτούς του, τέλος πάντων.

 

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: PIXABAY

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Γιάννα Δημηνά

Παράτησε την Νομική για τη Νέα Υόρκη, φλέρταρε με ραδιόφωνα και εφημερίδες αλλά αγάπησε τα περιοδικά, πήρε συνέντευξη από την Cicciolina έως την Hilary Clinton, αποτύπωσε τη χρυσή εποχή της πόλης στο Close Up, θέλει να γράψει ή βιβλίο ή σενάριο για ταινία, συλλέγει μολύβια και επαναλαμβάνει σαν μάντρα το "δεν υπάρχει χαρά" έως εκνευρισμού-των άλλων!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

Άλλη μια βραδιά εκλεπτυσμένης οινικής απόλαυσης ετοίμασε το Blé Vin, για σήμερα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, στις 8 μ.μ. στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας με Γεωργίου Σταύρου. Το «Vive la France», έχει οικοδέσποινα την οινολόγο Ζωή Αβραμίδου της Εισαγωγικής Εταιρείας

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:36

      Ο Κώστας Καραφώτης, ένας από τους πιο ταλαντούχους και αγαπητούς τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής σκηνής, ενώνει για πρώτη φορά τις δυνάμεις του με την καταξιωμένη και πολύπειρη Κατερίνα Κούκα σε ένα πρόγραμμα που υπόσχεται να ενθουσιάσει τους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:30

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ με Πίστη, Αγώνες και Θυσίες» είναι ο τίτλος της τριπλής έκθεσης, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το ΥΜΑΘ και είναι αφιερωμένη στον Πολιούχο Άγιο της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο, τον Μακεδονικό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202415:42

Κυκλοφόρησε το 1965. Αγαπήθηκε όσο λίγα βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας, Τώρα, 60 χρόνια αργότερα, γίνεται ταινία. Το μυθιστόρημα, έγινε ένα νουάρ αλληγορικό θρίλερ με τίτλο «The Flaw», «Το Λάθος» και θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2025.   Με βαθύ σεβασμό

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202407:53

  Το βραβευμένο με τον φετινό Χρυσό Φοίνικα «Anora» του Σον Μπέικερ, δύο ντοκιμαντέρ, βραβευμένα στην Μπερλινάλε και το φιλμ του Κιμ Κι – Ντουκ «Birdcage Inn» από το μακρινό 1998. Ταινίες που αναμένεται για μια ακόμη φορά να αλληλοεξοντωθούν

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23.10.202422:45

Από αύριο 24 Οκτωβρίου και έως τις 31 Οκτωβρίου, η εξωτερική πλατεία του εμπορικού κέντρου μετατρέπεται σε έναν κόσμο φαντασίας, έτοιμο να μαγέψει οικογένειες, παιδιά και εφήβους με μια σειρά από συναρπαστικές δράσεις.   Το φετινό Halloween Event περιλαμβάνει θεματικούς

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:48

ΕΛΛΑΔΑ

24.10.202416:47

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:36

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202416:30

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24.10.202415:42

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή