Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Γ. Μανιάτης: «Θα λογοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

29/10/201623:35

Γ. Μανιάτης: «Θα λογοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γ. Μανιάτης: «Θα λογοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ThessNews-DESK

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Για καθυστέρηση στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γ. Μανιάτης

Έχουν «ιστορικές ευθύνες» διαμηνύει προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης. Μιλώντας στην ThessNews υποστηρίζει πως η κυβέρνηση όχι μόνο καθυστερεί στην αξιοποίηση του ορυκτού εθνικού πλούτου της χώρας, αλλά «αποπνέει στους επενδυτές ένα κλίμα αποτροπής από το να επενδύσουν».

«Οι φάκελοι για τα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας έχουν κατατεθεί εδώ και 18 μήνες, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί και δεν έχουν περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων να κυρωθούν, ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις. Αυτός που καθυστερεί τη διαδικασία έχει τις ιστορικές του ευθύνες και κάποιοι θα λογοδοτήσουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου του «Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός».

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις. Τις ακούμε για χρόνια.

Υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των συντηρητικών και των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Έχουμε ζήσει σε μια εποχή που όταν ο πολίτης ακούει τη λέξη μεταρρυθμίσεις, αισθάνεται ότι αυτό είναι κάτι εξαιρετικά αρνητικό, ύποπτο για την καθημερινή του ζωή. Έχει συνδέσει τις μεταρρυθμίσεις με περικοπές μισθών, συντάξεων, αρνητικά ζητήματα στη δημόσια διοίκηση, τον ιδιωτικό τομέα κλπ.

Αυτό που προσπάθησα να καταγράψω στο βιβλίο είναι η «άλλη πλευρά του φεγγαριού». Η πλευρά όπου οι μεταρρυθμίσεις είναι προοδευτικές, δηλαδή συνεισφέρουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα είναι κοινωνικά ευαίσθητες. Μπορούν να διαμορφώσουν μια κατάσταση τέτοια, η οποία από τη μια θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μέσα από τη μείωση του κόστους του δημοσίου, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την προσέλκυση επενδύσεων και ταυτόχρονα τη δημιουργία νέων δουλειών στον ιδιωτικό τομέα με κοινωνική ευαισθησία, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, το τιμολόγιο υπηρεσιών αλληλεγγύης, διάφορα άλλα ζητήματα που καταφέραμε σε μια εποχή κρίσης και τα εφαρμόσαμε, πολλά μάλιστα πρώτοι από όλη την Ευρώπη.

Γιατί προοδευτικός πατριωτισμός όμως;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο πατριωτισμός δεν θα χρειαζόταν τον επιθετικό προσδιορισμό «προοδευτικός». Ένας καθαρός πατριωτισμός είναι πάντα από τη φύση του προοδευτικός. Όμως εδώ στην Ελλάδα και αυτή η έννοια έχει διαστρεβλωθεί πολλές φορές και υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό ή την πατριδοκαπηλεία.

Ο προοδευτικός ελληνικός πατριωτισμός είναι ισότιμος και ισοδύναμος με τον αμερικάνικο, τον γαλλικό, τον βρετανικό, τον σουηδικό προοδευτικό πατριωτισμό και στηρίζεται σε μια βασική αρχή. Η Ελλάδα έχει βαθιά ανάγκη να αποκτήσει μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, να πιστέψει στις δυνάμεις της, τις γεωπολιτικές- γεωοικονομικές, να στραφεί με εξωστρέφεια και κοσμοπολιτισμό προς το ευρύτερο περιβάλλον και κυρίως προς το ευρωπαϊκό και ασφαλώς να αποκτήσει μια θεσμική ισοτιμία.

Όλα αυτά το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη σημερινή κυβέρνηση δεν γίνονται. Αντίθετα, εμείς δοκιμάσαμε και καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα μέσα από τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, μέσα από τον αγωγό TAP και άλλους αγωγούς. Τη διαμόρφωση μιας Ελλάδας η οποία ξαναπιστεύει στον εαυτό της και στέκεται ισότιμα και ισοδύναμα στο διεθνές περιβάλλον.

Πόσο μύθοι ή πραγματικότητα είναι οι υδρογονάνθρακες, ΑΟΖ;

Σήμερα, η ελληνική πολιτεία έχει στη διάθεσή της τρεις κυρωμένες συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων (Πατραϊκός, Ιωάννινα, Κατάκολο), έχει άλλες τρεις προσφορές για χερσαία οικόπεδα (Αιτωλοακαρνανία, Αχαϊα, Άρτα) και άλλες για τρία θαλάσσια οικόπεδα.

Δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας, που επενδύει και βάζει τα λεφτά του, έχει αποδείξει το επενδυτικό του ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες σε τουλάχιστον 9 περιοχές. Η απάντηση, λοιπόν, δίνεται από την ίδια την αγορά. Η Ελλάδα έχει κοιτάσματα υδρογονανθράκων που έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να κατευθυνθεί στην αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου, ως μια επιπλέον πηγή δημοσίων εσόδων.

Μια επιπλέον και όχι μια κύρια πηγή;

Μην πάμε στο άλλο άκρο, ότι δήθεν οι υδρογονάνθρακες θα λύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας ή ότι την Ελλάδα την εποφθαλμιούν, για να μας πάρουν τα πετρέλαια. Αυτά είναι συνωμοσιολογίες που επισκιάζουν το πραγματικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας, ότι έχει ενδιαφέροντα κοιτάσματα.

Ένα παράδειγμα. Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι από το κοίτασμα Αφροδίτη θα εισπράττει 500-600 εκ ευρώ κάθε χρόνο για πολλά χρόνια. Τα ΕΛΠΕ, που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση του κοιτάσματος του Πατραϊκού, εκτιμούν περίπου 100 εκ βαρέλια, που σημαίνει σε μια προοπτική αξιοποίησής τους ότι θα μπορούμε να έχουμε από αυτά και από γειτονικά κοιτάσματα 200-300 εκ ευρώ κάθε χρόνο.

Από πότε;

Πάντα από το ξεκίνημα της διαδικασίας μέχρι την αξιοποίηση μεσολαβούν 6-7 ίσως και 8 χρόνια. Πολλές φορές όμως οι κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται πραγματικά κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του επενδυτή και αυτός πάντα επιταχύνει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιταχύνει;

Όχι μόνο δεν επιταχύνει, αλλά αποπνέει στους επενδυτές ένα κλίμα αποτροπής από το να επενδύσουν. Οι φάκελοι για τα τρία χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας έχουν κατατεθεί εδώ και 18 μήνες, δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί και δεν έχουν περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων να κυρωθούν, ώστε να ξεκινήσουν οι επενδύσεις.

Ήδη δηλαδή έχουμε χάσει σχεδόν δύο χρόνια. Εθνική ανάγκη, εθνική υποχρέωση, προοδευτικό πατριωτικό καθήκον είναι μια διαδικασία που μπορεί να φέρει δημόσια έσοδα να προχωρήσει, διαφορετικά αυτός που καθυστερεί τη διαδικασία έχει τις ιστορικές του ευθύνες και κάποιοι θα λογοδοτήσουν για τις καθυστερήσεις.

Γιατί δεν το θέλουν; Είναι θέμα ιδεολογίας; Δεν θέλουν τα πετρέλαια;

Βλέπω μια κυβερνητική πολιτική μη αξιοποίησης ενός σίγουρου δημοσίου εσόδου που το κάνουν όλες οι άλλες χώρες. Είναι πολλαπλές οι ερμηνείες. Δεν τα ξέρουν, δεν τους αρέσει να συνδυάζονται με εταιρείες, δεν θέλουν γιατί προφανώς αυτό δημιουργεί άλλες καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να κάνουμε ψυχανάλυση στον κάθε υπουργό, εμείς βλέπουμε το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό μετράει στην πολιτική. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι μια απίστευτη – ασυγχώρητη καθυστέρηση στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου.

Από το φύλλο της THESSNEWS #24 (22-23/10/2016)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202420:54

  Απαλλαγμένος από την ταλαιπωρία της φυλάκισης των 16 μηνών, ο εκλεγμένος Ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη και η πρώτη του συνάντηση είναι με τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202419:22

Η προμήθεια των σκαφών, συνολικής αξίας άνω των 12.000.000€, περιλαμβάνει μεγάλα σκάφη ικανά να επιχειρούν υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες έως και 9 Μποφόρ, καθώς και μικρότερα σκάφη για επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές και πλημμύρες.   «Για μία ακόμη φορά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202418:49

Ισχυρίζονται εκ νέου ότι οι έρευνες του ελληνικού σκάφους O/AEGAEO που πήραν παράταση μέχρι τις 30 Οκτωβρίου για την περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου, αφορούν σε περιοχές που ανήκουν σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Προχθές, ο σταθμός της Σμύρνης είχε εκδώσει ταυτόσημη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:39

«H απόφαση της Δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντική. Διότι ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την πλήρη κι επίσημη αποκάλυψη της σκευωρίας Νovartis» τόνισε σε δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι: «θα φανερωθούν τα αίτια και οι πρωταγωνιστές αυτής της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202416:34

«Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου» τονίζει με ανάρτησή του στο Χ/Twitter ο Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει: «Η επιλογή μου να εμπιστευθώ τη Δικαιοσύνη και να μην κρυφτώ πίσω από βουλευτικά προνόμια ήταν ακλόνητη. Πέρασα χίλιους κόπους βάσανα και θυσίες αλλά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.10.202414:52

  Για την αντιπυρική περίοδο που δεν έχει ακόμα τελειώσει και καθημερινά εξακολουθούμε να έχουμε δεκάδες φωτιές, την προσπάθεια που έγινε φέτος τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με αποτέλεσμα τα καμένα στρέμματα να είναι λιγότερα από

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή