Αρχική / AUTO MOTOSPORTS / Το δρομολόγιο από το Οπόρτο στην Τούμπα : Με λένε Ράφα Σοάρες!

AUTO MOTOSPORTS

02/06/202214:47

Το δρομολόγιο από το Οπόρτο στην Τούμπα : Με λένε Ράφα Σοάρες!

Η THESSNEWS παρουσιάζει μέσα σε 1300 λέξεις την πορεία του 27χρονου αμυντικού από τις ακαδημίες της Πόρτο που είχε 3-4 διαφορετικά ονόματα μέχρι την περιπέτεια του στο Λονδίνο και από τον χαμένο τελικό του EURO U19 μέχρι τα μαθήματα… Βασκικών που έκανε!

Το δρομολόγιο από το Οπόρτο στην Τούμπα : Με λένε Ράφα Σοάρες!

Γράφει 3dsmin@

Ο Ράφα Σοάρες είναι έτοιμος να βγάλει τα “ασπρόμαυρα” της Βιτόρια Γκιμαράες και να φορέσει τα “ασπρόμαυρα” του ΠΑΟΚ, με τον Πορτογάλο αμυντικό να ειναι η πρώτη επιλογή του Ζοσέ Μπότο για το αριστερό άκρο της άμυνας.

Ποιος είναι όμως αυτός ο Ράφα Σοάρες που έρχεται για να πάρει την θέση του βασικού αριστερού μπακ του Δικεφάλου;

Η THESSNEWS παρουσιάζει μέσα σε 1300 λέξεις την πορεία του 27χρονου αμυντικού από τις ακαδημίες της Πόρτο που είχε 3-4 διαφορετικά ονόματα μέχρι την περιπέτεια του στο Λονδίνο και από τον χαμένο τελικό του EURO U19 μέχρι τα μαθήματα… Βασκικών που έκανε!

Για πάμε…

Στην πραγματικότητα ξεκίνησε την καριέρα μπερδεύοντας τους πάντες. Ξεκίνησε ως Λουίς Ράφαελ Άλβες, στις εφημερίδες ή ακόμα και σε αναφορές στο ίντερνετ, είχε δει τον εαυτό του να γράφεται ως Λουίς Άλβες, Λουίς Ράφαελ, Λουίς Ράφαελ Άλβες και γενικότερα δεν υπήρξε ποτέ μια… συνοχή ονομάτων όταν αναφέρονταν σε αυτόν.

«Όλα ξεκαθάρισαν όταν πήγα την Κ17 της Πόρτο και ξεκίνησα να προσπαθώ να κάνω την διαφορά. Το όνομα μου είναι Ράφα Σοάρες έλεγα κάθε μέρα, για να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιος ήταν ο αριστερός μπακ που είχε πολλά ονόματα», έχει σε παλαιότερη συνέντευξη του ο Πορτογάλος μπακ.

Ο Ράφα Σοάρες ξεκίνησε ως ένας αριστερός εξτρέμ στα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο, αλλά η μεταγραφή του στην Πόρτο σε πολύ μικρή ηλικία τον έκανε να δει αλλιώς το άθλημα.

Η «μετακόμιση» από εξτρέμ σε μπακ

Άρχισε να παίζει σε οποιαδήποτε θέση στα αριστερά, όντας ένας γνήσιος αριστεροπόδαρος. Και μπακ σε τετράδα και μπακ χαφ με πεντάδα στην άμυνα και χαφ σε 4-4-2, γενικά δεν έχει αφήσει θέση στην αριστερή πλευρά του γηπέδου που να μην έχει παίξει. «Όταν ανέβηκα στην δεύτερη ομάδα της Πόρτο, η θέση του αριστερού μπακ άρχισε να είναι η θέση μου. Ήταν υπέροχο, γιατί είναι μια θέση που δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες και για όσους είναι αριστερό μπακ είναι πάντα καλή», λέει χαρακτηριστικά ο Ράφα Σοάρες.

Στην Πόρτο έμαθε πώς να είναι ένας καλός αριστερός μπακ με επιθετικές αρετές και στην συνέχεια οι εμπειρίες του από τους δανεισμούς τον έκαναν να μάθει και την… άλλη πλευρά του ακραίου αμυντικού. «Είχαμε πάντα καλές ομάδες στην Πόρτο και έμαθα αρκετά κυρίως για το επιθετικό παιχνίδι. Ήταν σημαντικό να μεγαλώσω έτσι και συνεχίζω να βελτιώνω ότι περισσότερο μπορώ. Έμαθα πολλά και με βοήθησε πολύ να είμαι ο παίκτης που είμαι σήμερα. Όταν πήγα στην Ακαντέμικα όμως ήταν μια μεγάλη αλλαγή, γιατί έπρεπε να αμυνθώ περισσότερο. Περιέργως δεν σταμάτησα να ανεβαίνω αρκετά συχνά και σε αυτούς τους έξι μήνες είχα ενδιαφέροντα νούμερα (15 αγώνες, ένα γκολ και τρεις ασίστ) για μια ομάδα που ήταν στο κάτω μέρος της βαθμολογίας. Αλλά ήταν φυσικό να προσαρμοστώ στις καταστάσεις, γιατί όταν το επίπεδο είναι υψηλό, πρέπει να είσαι προσαρμοστικός», λέει χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος μπακ.

«Τι σημαίνει να είσαι ένας καλός πλάγιος μπακ»

Έχοντας παίξει σε απαιτητικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη και με διάφορους προπονητές που είχαν διαφορετικές ιδέες για το ποδόσφαιρο, ο Ράφα Σοάρες έχει καταλήξει τι χρειάζεται να κάνει ένας πλάγιος μπακ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

«Οι πλάγιοι μπακ έχουν ιδιαίτερη σημασία στις ομάδες πλέον, καθώς είναι ουσιαστικοί στην πίεση, στο παιχνίδι της ομάδας χωρίς μπάλα. Η αμυντική γραμμή στις περισσότερες ομάδες που αγωνίστηκα ήταν πολύ ψηλά, όσο πιο μακριά γίνεται από την περιοχή.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι ακραίοι αμυντικοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα, ακόμα και για μια πίεση να πηδήξουν για να πιέσουν στην αντίθετη πλευρά, ξεχνώντας τον εξτρέμ που είναι στην δική τους πλευρά. Αυτό ήταν κάτι που δεν μου είχε ζητηθεί ποτέ, το έζησα για πρώτη φορά στην Έιμπαρ και στην αρχή έμεινα έκπληκτος, αλλά τελικά μετά από πολλή δουλειά κατάλαβα», λέει ο Πορτογάλος μπακ.

«Το ποδόσφαιρο στην Αγγλία δεν έχει σχέση με όλα τα άλλα»

Ο Ράφα Σοάρες έχει περάσει στα 27 του τόσο από την Πορτογαλία, αλλά έχει αγωνιστεί στην Αγγλία με την φανέλα της Φούλαμ στην Τσάμπιονσιπ αλλά και στην Ισπανία με την Έιμπαρ στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Είναι ένας έμπειρος παίκτης παρά το γεγονός ότι είναι μόλις 27 ετών.

«Στην Αγγλία όλα είναι πιο έντονα και πιο σωματικά, δεν έχει σχέση με κανένα άλλο πρωτάθλημα. Στην Ισπανία η ένταση δεν πέφτει, αλλά οι μονομαχίες δεν είναι τόσο αισθητές όπως στην Αγγλία και υπάρχει περισσότερος χώρος για το τεχνικό κομμάτι. Στην Πορτογαλία η ένταση δεν είναι τόσο μεγάλη, αλλά παίζει ρόλο μεγάλο η τακτική γιατί ως χώρα έχουμε καλούς προπονητές. Ένιωθα ότι στην Πορτογαλία ήταν πάντα δύσκολο να νικήσεις ή να προσπαθήσεις να παίξεις εναντίον οποιασδήποτε ομάδας, γιατί τακτικής ήταν πάντα καλές», αναφέρει ο Σοάρες συγκρίνοντας τις εμπειρίες του από τα πρωταθλήματα που έχει αγωνιστεί.

Κεφάλαιο εθνική ομάδα: Ο χαμένος τελικός και το όνειρο

Ο παίκτης που φαίνεται ότι θα είναι ο νέος αριστερός μπακ του ΠΑΟΚ, έχει περάσει από όλα τα κλιμάκια των εθνικών ομάδων στην Πορτογαλία, φτάνοντας μέχρι και τον τελικό του EURO U19.

Στις 31 Ιουλίου του 2014 η Πορτογαλία του Ράφα Σοάρες, του Αντρέ Σίλβα (πλέον στην Λειψία), του Ζοάο Παλίνια (βασικος χαφ της εθνικής Πορτογαλίας και της Σπόρτινγκ) του Ρόνι Λόπες του Ολυμπιακού και των άλλων έφτασε στον τελικό κόντρα στην Γερμανία. Ηττήθηκε με 1-0 χάρη, σε ένα ματς που ήταν καλύτερη, σίγουρα ένα «απωθημένο» για τον Ράφα Σοάρες εκείνο το ματς.

Δεν έχει γράψει ακόμα συμμετοχή με την εθνική Ανδρών, αλλά ο Ράφα Σοάρες δεν τα παρατάει: «Συνεχίζω να δουλεύω και να παλεύω για να έρθει η μέρα μου. Πρόσφατα κλήθηκε ένας άλλος παίκτης της γενιάς μου, ο Ζοάο Παλίνια στον οποίο ήμασταν μαζί σε ευρωπαϊκά και Μουντιάλ στην Κ19 και αυτό επίσης μου δίνει κίνητρο γνωρίζοντας ότι υπάρχουν παίκτες της γενιάς μου που έχουν ήδη φτάσει εκεί και αυτό είναι γιατί συνεχίζω να δουλεύω για να έρθει η ώρα μου», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Ένας… γλωσσομαθής αμυντικός

Ο Ράφα Σοάρες θεωρείται ένας από τους πιο μορφωμένους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, έχοντας έμφαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Πέραν της μητρικής του γλώσσας, μιλάει ισπανικά, αγγλικά, ωστόσο τα βρήκε… μπαστούνια όταν ως παίκτης της Έιμπαρ κλήθηκε να μάθει βασκικά.

«Τα βασκικά είναι δύσκολο να τα μάθεις γιατί δεν προέρχεται από τα λατινικά και ο σύλλογος συνειδητοποιεί ότι δεν τα μιλάμε. Προσπάθησα πάντως να μάθω έστω τα βασικά για να έχω συνεννόηση κυρίως εκτός γηπέδου, αλλά δεν ήταν εύκολο. Ευτυχώς στην Έιμπαρ το τεχνικό τιμ μερικές φορές μιλούσε στα ισπανικά και εντός και εκτός προπονητής και ήταν κάπως καλύτερα για μένα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σοάρες.

Έχοντας αρκετά μεγάλη βοήθεια ειδικά από τον Αντρέ Βιεϊρίνια, δεν θα δυσκολευτεί να μάθει και ελληνικά ο Πορτογάλος αμυντικός.

Το διάβασμα, οι επενδύσεις και οι διατροφολόγοι!

Ποιος είναι όμως ο Ράφα Σοάρες εκτός αγωνιστικών χώρων; Είναι ένας τύπος που δίνει έμφαση στην λεπτομέρεια, του αρέσει το διάβασμα και έχει μόνιμη συνεργασία με δυο διατροφολόγους που προσέχουν τα πάντα γύρω από την διατροφή του!

«Νοιάζομαι για την ευημερία μου και μου αρέσει να είμαι καλά σωματικά και ψυχικά για να μπορώ να είμαι όσο καλύτερος γίνεται στον αγωνιστικό χώρο.

Στον ελεύθερο χρόνο μου διάβαζα πολύ, μέχρι τα 20 μου το θεωρούσα αστείο, αλλά τώρα μου αρέσει και διαβάζω πολύ. Επειδή είμαι ποδοσφαιριστής και έχουμε μισθούς άνω του μέσου όρου, σχεδόν με αναγκάζει να ακολουθήσω το μονοπάτι του να κατανοήσω πώς λειτουργούν τα χρήματα, πώς μπορώ να επωφεληθώ, ποιες επενδύσεις μπορώ να κάνω και να κατανοήσω την χρηματοοικονομική κατάσταση καλύτερα.

Μου αρέσει πολύ και η διατροφή. Από το όταν ήμουν στην Πόρτο ακόμα με ακολουθούν δύο διατροφολόγοι, ο Βίτορ Ούγκο Τεϊσέιρα και ο Πέντρο Καρβάλιο. Κάνω πάντα επιπλέον δουλειά εκτός γηπέδου για την πρόληψη τραυματισμών», τονίζει χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος μπακ για την εξωγηπεδική ζωή του.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο 3dsmin@

/ Δείτε ακόμα

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202416:39

Η οδήγηση μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία, επηρεαζόμενη από παράγοντες που συχνά ξεπερνούν τον έλεγχο μας — από την κακή υποδομή δρόμων μέχρι τη διαθεσιμότητα σημείων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Πράγματι, οι παγκόσμιες αναζητήσεις για «άγχος κατά την οδήγηση» αυξήθηκαν

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202416:01

Η αυτοκινητοπομπή «Eurasian Tour with AITO», αποτελούμενη από τα μοντέλα AITO 9, AITO 7 και AITO 5, ξεκίνησε από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Chongqing και διένυσε 15.000 χιλιόμετρα σε 38 ημέρες, διασχίζοντας 12 χώρες της Ασίας και της Ευρώπης,

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202409:40

  Με μια εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης δόθηκε επίσημα η εκκίνηση στα FIA Motorsport Games, μια διοργάνωση που πραγματοποιείται για τρίτη χρονιά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA). Το απόγευμα της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, η Πόλη των Τεχνών και των Επιστημών

AUTO MOTOSPORTS

24.10.202409:29

  Ο 12ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι FIA 2024 (WRC) έφερε τη Hyundai Motorsport αντιμέτωπη με 18 ειδικές διαδρομές σε Τσεχία, Αυστρία και Γερμανία. Οι Andreas Mikkelsen και Torstein Eriksen συμμετείχαν στον πρώτο τους αγώνα μετά το Rally Πολωνίας

AUTO MOTOSPORTS

23.10.202415:48

Η Jeep® και η The North Face δούλεψαν από κοινού για δύο χρόνια και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ονομάζεται Jeep Avenger 4xe The North Face Edition. Πρόκειται για μια μοναδική έκδοση του μοντέλου, η οποία ενσαρκώνει τις αξίες που

AUTO MOTOSPORTS

23.10.202409:26

  Η Audi ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο στην επιτυχημένη της ιστορία στη μεσαία κατηγορία με τη νέα οικογένεια A5. Η δυναμική σχεδιαστική γραμμή της τελευταίας γενιάς, που τώρα ονομάζεται Audi A5, κυκλοφορεί 30 χρόνια μετά το πρώτο Audi A4 και

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.10.202420:31

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή