ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ || xenikol@hotmail.com
Η εφημερίδα μας σήμερα βάζει… Απέναντι τους επικεφαλής των κομματικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, τον κ. Νίκο Παυλίδη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κ. Βίκυ Ευταξά από τη ΝΔ.
Η επιλογή έχει να κάνει με το γεγονός ότι από σήμερα και έως την άλλη Κυριακή το πολιτικό ενδιαφέρον μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, λόγω Διεθνούς Έκθεσης!
Συνεπώς, είναι οι μέρες κατά τις οποίες παραδοσιακά εισέρχονται ακόμη εντονότερα στους κομματικούς «κύκλους επιρροών» τα τοπικά κομματικά στελέχη της πόλης. Σε αυτούς λοιπόν σήμερα απευθύνουμε τις παρακάτω πέντε +1 ερωτήσεις.
Από σήμερα βιώνουμε τις… «ημέρες ΔΕΘ». Ως κομματικοί «αξιωματούχοι» δεν ενοχλείστε από τα στοιχεία της αστυνομοκρατίας που θα ταλαιπωρήσουν, όπως και κάθε χρόνο, τους πολίτες αυτής της πόλης;
Είθισται από το βήμα της ΔΕΘ να γίνονται σημαντικές πολιτικές εξαγγελίες, τόσο από την εκάστοτε Κυβέρνηση, όσο και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ωστόσο, το στοιχείο αυτό έχει κουράσει, καθώς έχει διαπιστωθεί μία αρκετά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα λόγια και στα έργα των πολιτικών. Τι θα επιλέγατε να αλλάξετε στο κομμάτι αυτό; Τι θα λέγατε στον απλό πολίτη που δυσανασχετεί μπροστά στην εικόνα αυτή;
Εάν ο πρόεδρος του δικού σας κόμματος σας ανέθετε να του γράψετε την πρώτη παράγραφο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, με την οποία θα απευθυνόταν σε όλους τους Έλληνες, για να τους στείλει το δικό του μήνυμα για τη δική του προσπάθεια σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της χώρας, τι θα του γράφατε;
Θα συστήνατε (ή συστήσατε ήδη) στον Αρχηγό του κόμματός σας να βάλει στην ομιλία του και μία παράγραφο ειδικά για τη Θεσσαλονίκη; Και ποια θα ήταν η παράγραφος αυτή;
Εάν, με έναν μαγικό τρόπο, σας δινόταν η ευκαιρία να μιλήσετε σε καθέναν από τους διαδηλωτές που σήμερα θα συμμετάσχουν στις μεγάλες διαδηλώσεις έξω από τη ΔΕΘ (και αυτός να σας άκουγε), τι θα του λέγατε;
– Τέλος, τι θα συστήνατε (σε σχέση με την πολιτική ρητορική, στρατηγική και πρακτική) ο ένας στον άλλο; Τι θα λέγατε στον επικεφαλής του άλλου κόμματος;
Νίκος Παυλίδης, – Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας- Υπεύθυνος για τη Βόρεια Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Λαός στηρίζει την Κυβέρνηση»
Οντως η τεράστια υπερβολή σε μέτρα για την «ασφάλεια», που οδηγούσε σε στρατιές αστυνομικών που πλημμύριζαν την πόλη μέχρι και τα εγκαίνια του 2014, προκαλούσαν συμφόρηση στην πόλη και μεγάλη αγανάκτηση στους κατοίκους της. Η πρόληψη κινδύνων με τα άκρως απαραίτητα μέτρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πέρσι και φέτος θα ειναι ακόμη καλύτερα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν αισθάνονται ότι απειλούνται από τις διαδηλώσεις και άρα η αστυνομία θα υπάρχει μόνο εκεί που δημιουργείται πρόβλημα. Το ότι η ΔΕΘ ειναι στο κέντρο της πόλης και ότι από αυτό προκύπτει κυκλοφοριακή επιβάρυνση ειναι ζήτημα που δυστυχώς τώρα δεν μπορεί να επιλυθεί και άρα να ανακουφιστεί η πόλη και οι κάτοικοί της από αυτήν την επιβάρυνση.
Για πρώτη φορά πέρσι- και θα συνεχιστεί και φέτος- αυτή η κυβέρνηση διακρίνεται για συνέπεια έργων και λόγων. Μεχρι τον Ιούλη του 2015, επιχείρησε να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, μέσα στο δύσκολο περιβάλλον των απειλών και των εκβιασμών των «εταίρων» μας. Όταν διαπίστωσε ότι οδηγείται σε ένα συμβιβασμό έξω από αυτές τις εξαγγελίες, γνωστοποίησε στον ελληνικό λαό τι κατάφερε ως συμφωνία και ζήτησε την εντολή του παραιτούμενη και προκαλώντας εκλογες και μόνο όταν εξασφάλισε αυτήν την εντολή, προχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας. Δεν λέμε λοιπόν απλά τι πρέπει να αλλάξει αλλά το αλλάζουμε. Αυτό το αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός και στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης.
Ειμαι σίγουρος πως ο πρωθυπουργός θα πει την αλήθεια και για την πραγματική κατάσταση της χώρας και για τις δυνατότητες και τα σχέδια που υπάρχουν στην κυβέρνηση για την ανάκαμψή της. Η εξασφάλιση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ειναι μια από τα ίδια του παρελθόντος, ειναι για μένα το μεγαλύτερο στοίχημα, μιας και εύκολα μέτρα για την ανάκαμψη δεν υπάρχουν.
Η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει εκτενέστατη αναφορά στην πόλη και στην προοπτική της.
Να ξέρει τι ζητάει, γιατί το ζητάει, ότι αυτό που μπορεί να καταφέρει θα συμβεί μόνο μέσα από τον κοινό αγώνα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο με μια κινητοποίηση, αυτή στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
«Η Οξεία κριτική δεν σας δίνει αξία»
Τέλος, το τι θα κανει και θα πει η αντιπολίτευση δεν εξαρτάται από τη δική μου συμβουλή. Παρ’ όλα αυτα, λέω πως η αξία ενός πολιτικού αρχηγού δεν αποδεικνύεται μόνο από το ποσό οξεία κριτική ασκεί στον αντίπαλό του, αλλά και από την παραδοχή όσων θετικών έχει πράξει. Δυστυχώς η συμπεριφορά της ηγεσίας της ΝΔ δεν διακρίνεται από αυτό το χαρακτηριστικό.
Βίκυ Ευταξά, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Κομματικών Οργανώσεων Νομού Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας: «Στη ΝΔ δεν έχουμε να κλαίμε πάνω στα κουφάρια της αυταπάτης μας».
Η αστυνομοκρατία υπάρχει μόνο κατά την έλευση του πρωθυπουργού, αυτόν αφορά! Και όσο μεγαλύτερη είναι η δυσαρέσκεια που νιώθει ο πολίτης από την διάψευση των προσδοκιών του και την επίπτωση των πολιτικών στην τσέπη και την καθημερινότητά του, τόσο πιο δυσάρεστα μέτρα αστυνομοκρατίας θα δοκιμάζουμε. Θυμίζω απλώς ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε περιορίσει δραστικά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, παραμένοντας εδώ μόνο για τα ουσιαστικά! Αλλά και για να μη διαταράσσει χωρίς λόγο την καθημερινότητα της πόλης. Φυσικά και η αστυνομοκρατία δεν αφορά την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα δώσει, ως άνθρωπος στον οποίο προσβλέπουν οι περισσότεροι Έλληνες, ένα νέο στίγμα πολιτικής παρουσίας.
Είναι λογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια μετά από πομφόλυγες τύπου «Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ή το «Παράλληλο Πρόγραμμα». Ωστόσο εμείς στη ΝΔ δεν έχουμε να κλαίμε πάνω στα κουφάρια της αυταπάτης μας. Ο πολίτης δυσανασχετεί, επειδή εθίστηκε στα ψέματα του κ. Τσίπρα. Άλλωστε ποτέ κανείς πρωθυπουργός δεν είπε τόσα πολλά ψέματα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
- Θα του έγραφα τα εξής: «Εμείς ως ΝΔ, ως το κόμμα του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού και της Κεντροδεξιάς, έχουμε ως επίκεντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο! Πιστεύουμε στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του, συνεπώς σχεδιάζουμε και υλοποιούμε όλα εκείνα τα μέσα της πολιτικής με τα οποία το άτομο θα μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις του και να δημιουργήσει. Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία από δεσμά και νοοτροπίες, ώστε αυτή με τη σειρά της να απελευθερώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις των Ελλήνων. Άρα, μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία, στην πολιτική και στον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι η έννοια της συνυπευθυνότητας, όπως την περιγράφει ο Στέλιος Ράμφος».
- Η αναφορά στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αφορά την προσπάθειά της να κατακτήσει (περισσότερο με τις δικές της δυνάμεις) το νέο της ρόλο, τον ρόλο του ευρωπαϊκού περιφερειακού μητροπολιτικού κέντρου. Να μην μείνει στο δημόσιο διάλογο με τα ιλαροτραγικά προθέματα του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» του κ. Τσίπρα, αλλά με μία απόπειρα επανατοποθέτησης, κύριο ρόλο στην οποία θα παίξει το Λιμάνι της. Η Θεσσαλονίκη, που ορίστηκε από την Αριστερά (με μία μικρή ειρωνεία δια γραφίδος του Κωστή Μοσκώφ) ως «πόλη μεταπρατική», είχε παραδοσιακά και ιστορικά μία πρωτοπορία, ακόμη απ’ όταν ήταν Συμβασιλεύουσα ή δεύτερη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν η πόλη που γεννούσε ιδέες και τις εφάρμοζε γρήγορα, ιδίως στην επιχειρηματικότητα και στον πολιτισμό. Εκεί πρέπει να επανέλθουμε, γιατί έχουμε δυνάμεις ικανές και ρηξικέλευθες.
- Θα του έλεγα ότι είναι απόλυτα θεμιτή ως έκφραση Δημοκρατίας η διαμαρτυρία του. Ιδίως «εδώ και τώρα»! Ιδίως δηλαδή εδώ, σε μία πόλη στην οποία, πάλι με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης, διαδήλωνε πλάι- πλάι με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διακρίθηκε στο πεδίο της πολιτικής απάτης. Και τώρα, που η κατάσταση είναι οικονομικά ασφυκτική όσο ποτέ αλλά και δίχως ελπίδα. Θα προσέθετα όμως ότι θα πρέπει να μείνει μακριά από πράξεις βίας, με τις οποίες ο καθένας χάνει το δίκιο του…
«Παίξτε το παιχνίδι της Αστικής Δημοκρατίας»
Θα σύστηνα στον κ. Παυλίδη και γενικά στους ανθρώπους του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν κάποια στιγμή, το συντομότερο δυνατόν, αν θα παίξουν με τους όρους της Αστικής Δημοκρατία ή με αυτούς της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είναι η μήτρα τους. Αν δηλαδή θα λειτουργήσουν (επιτέλους) σοβαρά και με αίσθηση ευθύνης, επιδιώκοντας το Εθνικό Καλό σε κάθε επίπεδο. Πρώτη συνθήκη εδώ είναι να αφήσουν στην άκρη τον λαϊκισμό τους. Να μη λειτουργούν όπως λειτουργούσε ο Μπέρια στην εποχή του Στάλιν…
Από το φύλλο της THESSNEWS #18 (10-11/09/2016)