Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Καθηγητές του ΑΠΘ στο ΡΘ για την αστυνομία στα πανεπιστήμια και τα επεισόδια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25/02/202111:12

Καθηγητές του ΑΠΘ στο ΡΘ για την αστυνομία στα πανεπιστήμια και τα επεισόδια

Καθηγητές του ΑΠΘ στο ΡΘ για την αστυνομία στα πανεπιστήμια και τα επεισόδια

Γράφει thessnews

THESSNEWS-DESK

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Σάκη Μόσχη μίλησε ο καθηγητής Ιστορικού και Αρχαιολογικού στο ΑΠΘ Ιωάννης Χασιώτης, και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Παναγιώτης Ματζούφας αναφορικά με την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Αρχικά ο κ. Χασιώτης είπε πως «μας ενοχλεί η παρουσία των ένστολων. Δυσάρεστα όλα αυτά. Η συγκεκριμένη εμπειρία είναι ένα προμήνυμα του τι θα ζήσουμε στη συνέχεια».

«Έχουμε μια παρακώληση λειτουργιών στο πλαίσιο διαμαρτυριών και από μειοψηφίες. Η εγκληματικότητα υπάρχει όχι στο βαθμό που έχει παρουσιαστεί. Εκεί πρέπει να υπάρχει ενίσχυση της φύλαξης για να περιορίσουμε περισσότερο αυτά τα φαινόμενα. Παρακώληση δραστηριοτήτων χωρίς σοβαρούς λόγους. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν» τόνισε.

Σημείωσε παράλληλα πως ο ακαδημαϊκός κόσμος δεν είναι «μάγος» να λύνει όλα τα  προβλήματα. «Η βασική μας δουλειά είναι να διδάσκουμε. Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα είναι θέμα διαλόγου. Μιλάμε για φοιτητές που κάνουν τις κινητοποιήσεις.  Ο πρύτανης προχωρά σε σκόπιμες ανακρίβειες. Ζήτησε παρέμβαση του εισαγγελέα μιλώντας για βανδαλισμούς στο κτήριο διοίκησης. Αυτό είναι ανακρίβειες όπως και τα επιχειρήματα περί βιαιοπραγιών σε βάρος της φύλαξης. Όπως και οι ανακρίβειες των εξωπανεπιστημιακών».

«Για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού πανεπιστημίου έχουμε εισβολή της αστυνομίας. Εγώ την καταλαβαίνω τη μορφή της κινητοποίησης (των φοιτητών). Υπήρχαν και φοιτητικές παρατάξεις στην κατάληψη αλλά από τις συζητήσεις που έκανα με τους φοιτητές προκύπτει ότι δεν χαρακτηρίζονται οι κινητοποιήσεις με κάποια κομματική υποστήριξη» υπογράμμισε.

«Δεν είναι καλό πράγμα να κυκλοφορεί αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο»

Από την πλευρά του ο κ. Ματζούφας είπε πως «ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο έχει αλλάξει πολλές φορές. Η τελευταία του ρύθμιση δίνει την δυνατότητα στην αστυνομία να παρέμβει στον πανεπιστημιακό χώρο χωρίς την παρέμβαση πανεπιστημιακού οργάνου. Σήμερα και πριν τον νόμο τον τελευταίο που έγιναν τα επεισόδια, υπήρχε η δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας. Ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα γιατί ορίζει ειδικό σώμα φρουρών. Ακόμα δε εφαρμόστηκε. Η αστυνομία μπορούσε να μπει και πριν τον τελευταίο νόμο. Το πανεπιστήμιο δεν είναι άβατο»

«Όμως, δεν είναι καλό πράγμα να κυκλοφορεί αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν υπάρχει πρόβλημα παραβατικότητας στα 18 πανεπιστήμια σε όλα. Άμα βάλεις ειδικούς φρουρούς ενδεχομένως να προκαλέσεις εντάσεις αχρείαστες» υπογράμμισε.

Υπόθεση Κουφοντίνα

Ερωτηθείς για την υπόθεση Κουφοντίνα είπε πως «είναι ένα σοβαρό νομικό ζήτημα που όποια θέσει να υποστηρίξει κανείς έχει τα επιχειρήματά της. Είναι από τα ισχυρά ηθικά διαλειμματα Ένας κρατούμενος έκανε απεργία πείνας ο γιατρός έχει υποχρέωση να σώσει την ζωή του. Θα μου πείτε ακόμα και αν δεν το θέλει;»

«Εδώ βρισκόμαστε σε ειδική περίπτωση αυτός που κάνει απεργία πείνας δεν επιθυμεί να πεθάνει επιθυμεί να πιέσει τα όργανα του κράτους. Αυτός θέλει να ζήσει υπό τους όρους που αυτός επιθυμεί. Παίρνοντας την απόφαση να κάνει απεργία σε τόσο ακραίο ενδεχόμενο αναλαμβάνει τον κίνδυνο να πεθάνει. Το θέμα είναι τι θα κάνουν τα κρατικά όργανα και οι γιατροί. Ο κάθε άνθρωπος για να πάρε θεραπεία πρέπει να υπάρχει η συναίνεση του. Το θέμα της συναίνεσης είναι λεπτό ζήτημα» υπογράμμισε.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202414:23

Eπιμένει να μην αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του από την κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ o Στέφανος Κασσελάκης επαναλαμβάνοντας πως το συνέδριο είναι το μόνο αρμόδιο για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του. «Πρέπει να γίνει το συνέδριο. Όπως ξέρετε υπάρχει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202413:35

Με αναφορές στην εθνική επέτειο, την ακρίβεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Μια χώρα που διδάσκεται από το παρελθόν, μεριμνά για το παρόν και κοιτάζει άφοβα το μέλλον σημειώνει ο πρωθυπουργός για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. «Η Ένωση Σούπερ-Μάρκετ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202411:10

  Η 28η Οκτωβρίου είναι μια διαρκής υπόμνηση για το τι μπορούμε να πετύχουμε με εθνική ενότητα ακόμη κι αν έχουμε μπροστά μας το «αδύνατο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτηση του στο Facebook.   «Ογδόντα τέσσερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202421:45

  Στη σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού πλεονάσματος και τη μεγάλη μείωση του δημόσιου χρέους αποτυπώνεται η θετική πορεία της οικονομίας.   Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο θα υπάρξει νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους 7,9 δισ., η μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Στην τήρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202420:45

  Χωρίς τέλος μαίνεται η εσωκομματική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου και εκλογών, την ώρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατρακυλά πέμπτο, με το ΠΑΣΟΚ να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

26.10.202414:00

  Βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονικης έκανε μετά την δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Συνομίλησε με κόσμο και κάθισε με συνεργάτες του σε κεντρικό καφέ της πόλης. Στη βόλτα στην Αγίας Σοφίας συνομίλησε με κόσμο

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202413:35

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή