Η Ρητορική προέρχεται από την ανάγκη του Ανθρώπου για επικοινωνία, με σκοπό τη διάδοση ιδεών και πληροφοριών, την εμψύχωση, τη διαπαιδαγώγηση και τη ψυχαγωγία, αυτό κάνει ο Όμιλος Ρητορικής της Νομικής σχολής του ΑΠΘ που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 και μετράει τρία χρόνια λειτουργίας μέχρι σήμερα.
Η ιδέα γεννήθηκε επειδή διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε κάποια σχετική ομάδα στην Νομική Σχολή σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τρέχοντος εξαμήνου Χρήστο Καλαϊτζίδη, η οποία να ασχολείται με ένα αντικείμενο που να είναι συναφές με την Νομική, το οποίο είναι η επιχειρηματολογία, η ρητορική, η ανταλλαγή επιχειρημάτων, η δόμηση λόγου και η τοποθέτηση από δημόσιο βήμα.
Όπως αναφέρει στην ThessNews ο Πρόεδρος του Ομίλου Ρητορικής Χρήστος Καλαϊτζίδης είναι μία αμιγώς φοιτητική ομάδα, η οποία συνεργάζεται με τους καθηγητές, όπου η συνεργασία εκδηλώνεται σε επίπεδο εκδηλώσεων καλώντας τους να μιλήσουν και να συμμετέχουν καθώς και να πραγματοποιήσουν εισηγήσεις στις προπονήσεις.
Πως διεξάγονται τα debate του Ομίλου
Η ομάδα παρόλο που ιδρύθηκε από το Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ είναι ανοιχτή για φοιτητές οποιασδήποτε σχολής, ενώ οι προπονήσεις διεξάγονται μία φορά την εβδομάδα με την Παρασκευή να έχει καθιερωθεί ως ημέρα των προπονήσεων.
Αρχικά διεξάγεται ένα debate μεταξύ δύο τετραμελών ομάδων η πρώτη ομάδα η λεγόμενη της Κυβέρνησης, υποστηρίζει το θέμα όπως είναι διατυπωμένο ενώ η αντίπαλη ομάδα της Αντιπολίτευσης επιχειρηματολογεί εναντίον της πρώτης ομάδας υποστηρίζοντας την αντίθετη άποψη.
Μόλις ολοκληρωθεί το debate ακολουθεί μία ανοιχτή συζήτηση στο κοινό όπου ο καθένας λέει αδέσμευτα την άποψη του, αυτό γίνεται για την ανταλλαγή επιχειρημάτων και για την συζήτηση πάνω στο θέμα.
Κάθε εξάμηνο ο Όμιλος διοργανώνει μία εκδήλωση πάνω σε ένα θέμα το οποίο προσπαθούν να είναι επίκαιρο και να προσελκύει το ευρύτερο ενδιαφέρον, όπως το προηγούμενο εξάμηνο με θέμα την Νομική αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών και κατά πόσο μπορεί η γυναικοκτονία να κατοχυρωθεί ως αυτοτελές έγκλημα.
Τα μέλη του Ομίλου και οι προπονήσεις
Στο Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκονται έξι μέλη συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του τρέχοντος εξαμήνου Χρήστος Καλαϊτζίδης, η Ξένια Μαντζούφα, η Φωτεινή Παπασάββα, ο Στάθης Σιδηρόπουλος, η Χρύσα Τσιούμη και ο Τάσος Φραντζής, ενώ τα μέλη που έρχονται στις προπονήσεις είναι συνήθως 70 φοιτητές, με τις προπονήσεις να διεξάγονται διά ζώσης χωρίς παράλληλη μετάδοση απευθύνονται σε φοιτητές που μπορούν να παρευρεθούν με φυσική παρουσία.
Στη ThessNews μίλησαν οι φοιτητές που συμμετέχουν στον Όμιλο σχετικά με την αλλαγή που παρατηρούν στον τρόπο αντιμετώπισης των μαθημάτων στην σχολή: «Επειδή πιστεύω ότι η Ρητορική ικανότητα είναι κάτι που θα μας βοηθήσει και στο μέλλον σαν Νομικούς, όχι μόνο στο αμιγώς δικηγορικό επάγγελμα αλλά και στο να εξασκούμε τον λογικό τρόπο σκέψης. Επειδή τα Νομικά είναι εν μέρη και μαθηματικός τρόπος μας έχει βοηθήσει, δηλαδή και προσωπικά με έχει βοηθήσει στο να διατυπώνω τον Νομικό συλλογισμό και την επιχειρηματολογία με καλύτερο τρόπο, με ποιο οργανωμένη δομή. Πιστεύω πως υπάρχει άμεση συνάφεια και για αυτό δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως Ρητορικοί Όμιλοι υπάρχουν τόσο στη Νομική της Κομοτηνής και της Αθήνας» ανέφερε ο Στάθης Σιδηρόπουλος φοιτητής της Νομικής στο ΑΠΘ και μέλος του Ομίλου.
Η Ξένια Μαντζούφα επίσης μέλος της Ρητορικής Ομάδας και του διοικητικού συμβουλίου ανέφερε πως: «Επειδή τα θέματα που επιλέγουμε για τις προπονήσεις μας είναι επικαιροποιημένα αφουγκράζονται τα σημεία των καιρών, είναι και ένας από τους στόχους μας αυτός, μα δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για αυτά τα ζητήματα, γιατί πολλές φορές νομίζουμε πως έχουμε μια άποψη ή ακούμε διάφορες απόψεις και νομίζουμε πως έχουμε κατασταλάξει. Μπαίνοντας στη διαδικασία να συζητήσουμε με τα παιδιά και να μελετήσουμε το θέμα, αποκτάμε και εμείς άποψη για τα θέματα».
Η Χρύσα Τσιούμη σημείωσε πως: «Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να επιχειρηματολογήσεις υπέρ μίας θέσης που δεν την ενστερνίζεσαι απαραίτητα, τότε μπορείς να δεις κάποια πράγματα από την οπτική εκείνου που όντως το πιστεύει αυτό που εσύ καλείσαι να υποστηρίξεις. Στο debate υπάρχει μια θέση υπέρ και μια θέση κατά και συνήθως προσπαθούμε να βάζουμε άτομα σε θέσεις που δεν τις πιστεύουν, έτσι ώστε να υπάρχει και αυτό το στοιχείο».
Όσον αφορά αμφιλεγόμενα θέματα και τη διαχείριση τους ο Πρόεδρος του Ομίλου Χρήστος Καλαϊτζίδης αναφέρει: «Πως ναι έχουν υπάρξει θέματα πιο προκλητικά ενδεχομένως τα οποία επελέγησαν επίτηδες, ενώ η Ξένια Μαντζούφα σημειώνει πως ήταν και στόχος τους να διαλέξουν λίγο πιο προβοκατόρικα θέματα».
Οι φοιτητές που συμμετέχουν στον Όμιλο αναφέρουν πως έχουν γίνει μια ωραία παρέα και περνάνε καλά, καθώς δεν το αντιμετωπίζουν ως μια υποχρέωση καθώς τους επέλεξαν να βρίσκονται στον Όμιλο το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο που τώρα είναι καλοί τους φίλοι αναφέρει ο Στάθης Σιδηρόπουλος.
Για τους στόχους του Ομίλου ανέφεραν στην ThessNews τα μέλη πως προσανατολίζονται κυρίως σε βραχυπρόθεσμους σχεδιασμούς, επειδή το θεωρούν προσφορότερο για την επίτευξη των στόχων.
Τις εκδηλώσεις του Ομίλου Ρητορικής της Νομικής σχολής ΑΠΘ μπορούν να τις παρακολουθήσουν όσοι το επιθυμούν καθώς είναι ανοιχτές και στο ευρύ κοινό πέρα από τους φοιτητές που συμμετέχουν.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.