Πανελλαδική δημοσκόπηση για την επερχόμενη εκλογική διαδικασία την προεδρία στο Κίνημα Αλλαγής διενέργησε για λογαριασμό της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής» η εταιρεία ερευνών και επικοινωνίας «to the point».
Η πανελλήνια έρευνα, επικεντρωμένη στους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ, διεξήχθη από τις 14- 22 Ιουνίου. Στην έρευνα συμμετείχαν όσοι δήλωναν ότι είναι σίγουρο ή πιθανό να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ , με τελικό επιτευχθέν δείγμα 670 άτομα ,άνω των 17 ετών, άνδρες και γυναίκες από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία ανά Περιφέρεια) , εκ των οποίων 485 δήλωσαν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019.
Αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ του Α. Λοβέρδου (33,8%) και του Ν. Ανδρουλάκη δείχνουν (32,5%) τα ευρήματα της έρευνας για τις προσεχείς εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για νέο Πρόεδρο, με την κυρία Γεννηματά να υστερεί σημαντικά (16,6%) , τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. Ακολουθούν ο Χ. Καστανίδης με 5% και ο Π. Γερουλάνος με 3,8% ενώ 8,3% δεν απάντησαν.
«Αν και απέχουμε αρκετά από το Νοέμβριο (ο οποίος είναι ο μήνας κατά τον οποίο λέγεται ότι θα διεξαχθούν οι εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ), η εκτίμηση για σημαντική συμμετοχή είναι σχετικά ασφαλής, δεδομένου ότι περίπου 3 στους 4 ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν (στην παρούσα χρονική στιγμή) ότι θα προσέλθουν στις «ανοιχτές κάλπες» είτε με σιγουριά είτε με μεγάλη πιθανότητα» αναφέρει η εταιρία στην ανακοίνωση της.
Η βάση του ΚΙΝΑΛ, προσθέτει, φαίνεται ότι είναι συναισθηματικά ταυτισμένη με την ιστορία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ αφού το 72% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και του συμβόλου του (πράσινος ήλιος), αρνητικά αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο μόλις το 10%, ένα ποσοστό της τάξης του 15% θεωρεί ότι δεν παίζει κανένα ρόλο το θέμα του ονόματος και του συμβόλου ενώ 2,5% δήλωσαν «Δε γνωρίζω/ Δεν απαντώ».
Στο ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών, η σχετική πλειοψηφία (22,7%) ζητά να μη συμπράξει με κανέναν το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών (εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση),γενικά η στάση έναντι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απορριπτική ( μόλις το 10,3% θέλει οπωσδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ακόμα χαμηλότερο ποσοστό – 2,3% – θέλει συνεργασία με «κόκκινες γραμμές» το σεβασμό των θεσμών και τη στήριξη της μεσαίας τάξης). Πιο δεκτικοί φάνηκαν οι ερωτηθέντες έναντι της ΝΔ αφού το 20,9% θέλει «οπωσδήποτε κυβέρνηση με τη ΝΔ» και 21,7% θα έβλεπε κυβερνητική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα , με «κόκκινες γραμμές» το Κοινωνικό Κράτος και την προστασία του Περιβάλλοντος.
«Αν θα ήθελε κανείς να διακινδυνεύσει τη διατύπωση του «αιτήματος» πίσω από την εκλογική κινητοποίηση για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ , θα μπορούσε να το συμπυκνώσει στο δίπτυχο : ενίσχυση της πολιτικής επιδραστικότητας του ΚΙΝΑΛ (και της εκλογικής του επιρροής) και να βρει ο Πρωθυπουργός αντίπαλο. Το τελευταίο στοιχείο συνδέεται και με το θέμα της καλύτερης εκπροσώπησης της Κεντροαριστεράς , όπου στην ερώτηση «σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, ποιος από τους παρακάτω πιστεύετε ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα την Κεντροαριστερά » ο κ. Ανδρουλάκης έχει βραχεία κεφαλή (της τάξης του 2%) έναντι του κ. Λοβέρδου και ακολουθεί η Φ. Γεννηματά στο ήμισυ των προτιμήσεων των δύο προπορευομένων (περίπου 13%) . Το 8% απάντησαν «όλοι», 17,3% «κανένας» και 8,8% δεν απάντησαν» καταλήγει ο Δημήτρης Κατσαντώνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.